Τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Η ενεργειακή συνεργασία και ο καταλυτικός ρόλος των υδρογονανθράκων στην περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου την Τρίτη. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, η αναθέρμανση για έρευνα στην Ελλάδα, το δυναμικό της Αιγύπτου, η ηλεκτρική διασύνδεση οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο το οποίο επιβάλλει συνεργασία για διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αυτό ήταν το βασικό νόημα της συνάντησης των τριών αρχηγών κρατών, Τσίπρα, Αναστασιάδη και Σίσι ενώ στόχος είναι η ενεργότερη εμπλοκή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνάντησης τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια κυρίως όσων αφορά τη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το στρατηγικής σημασίας έργο «EuroAfrica Interconnector» (που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).

Μιλώντας για την κοινή αντίληψη που μοιράζονται οι χώρες της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σημείωσε ότι «αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για το πρότυπο συνεργασίας που αναδεικνύουμε για την περιοχή».

«Στο πλαίσιο αυτό», τόνισε, «στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Με μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του είπε πως το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις προτεραιότητες των τριών χωρών σε όλους τομείς συνεργασίας τους, μιας συνεργασίας, όπως είπε, που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα μεταξύ άλλων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προς όφελος των λαών των τριών χωρών. Ακόμη, σημείωσε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο», συμβάλλοντας στην ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι ο οικοδεσπότης της 6ης τριμερούς συνόδου κορυφής, στην Κρήτη, το 2018.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών για το φυσικό αέριο, στις 5 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία, όπου και θα πέσουν οι υπογραφές για επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού EastMed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider