Στην Κρήτη η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Κρήτη η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα είναι ο επόμενος οικοδεσπότης της έκτης τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη το 2018.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι , ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο στο θεσμό της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και «μπορεί στο μέλλον να δούμε να διευρύνεται κιόλας».

Τσίπρας: Στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού

Μιλώντας για την κοινή αντίληψη που μοιράζονται Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος για τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ότι «αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για το πρότυπο συνεργασίας που αναδεικνύουμε για την περιοχή».

«Στο πλαίσιο αυτό», τόνισε, «στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Με μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».

Τσίπρας: Κοινός στόχος να αμβλυνθούν οι εντάσεις

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η περιοχή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη» και τόνισε: «Έχουμε κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός κοινών πακέτων κρουαζιέρας στους λιμένες μας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των τριών χωρών».

Παράλληλα, τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια κυρίως όσων αφορά τη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το στρατηγικής σημασίας έργο «EuroAfrica Interconnector» (που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).

Σίσι: Η τριμερής αποσκοπεί στην ευημερία των λαών των τριών χωρών

Τον στόχο του τριμερή μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τους, τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, για να υπογραμμίσει όμως ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Τριμερής αποσκοπεί και στη διατήρηση του ρόλου των τριών χωρών στο μέλλον για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ' ιδίαν συνάντησή που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον οποίον υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Ν. Αναστασιάδης. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατ' ιδίαν συνάντηση των προέδρων της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Έλληνα πρωθυπουργού στο γραφείο του Προέδρου.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή του στις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν τη δυτική Αττική και πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα και έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη να την αντιμετωπίσουμε.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστασιάδης καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα στην 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».

«Ήδη χτες» πρόσθεσε «είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων». Ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. «Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά» είπε, για να επισημάνει ότι «αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

«Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή -αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία- καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

Και κατέληξε: «Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Παρασημοφορήθηκε ο πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος

Ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και άλλων υπουργών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

«Είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να σας απονείμω προσωπικά μια εκ των ανωτάτων τιμητικών διακρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι « η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την αναγνώριση, αλλά και την εκτίμησή της για τη διαχρονική σας συνεισφορά στην προώθηση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και της υπηρεσιακής και προσωπικής σας προσφοράς στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή».

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι γνωρίζει πως ο πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος κατά την 40ετή διακεκριμένη και ευδόκιμη υπηρεσία του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από διάφορες θέσεις ευθύνης, είτε στο εξωτερικό, είτε στην Αθήνα, πάντοτε έθετε ως προτεραιότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος. «Η γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη σας για την Κύπρο μου είναι προσωπικά γνωστή, αλλά και το έχετε αποδείξει στο πλαίσιο της υπηρεσιακής σας συνεργασίας με τους κατά καιρούς Κύπριους ομολόγους σας», επεσήμανε.

Στην Κρήτη η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Στην Κρήτη η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Στην Κρήτη η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Στην Κρήτη η επόμενη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider