Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον οποίον υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Ν. Αναστασιάδης. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατ' ιδίαν συνάντηση των προέδρων της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Έλληνα πρωθυπουργού στο γραφείο του Προέδρου.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή του στις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν τη δυτική Αττική και πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα και έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη να την αντιμετωπίσουμε.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστασιάδης καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα στην 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».

«Ήδη χτες» πρόσθεσε «είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων». Ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. «Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά» είπε, για να επισημάνει ότι «αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

«Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή -αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία- καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».

Και κατέληξε: «Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Παρασημοφορήθηκε ο πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος

Ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και άλλων υπουργών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

«Είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να σας απονείμω προσωπικά μια εκ των ανωτάτων τιμητικών διακρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι « η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την αναγνώριση, αλλά και την εκτίμησή της για τη διαχρονική σας συνεισφορά στην προώθηση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και της υπηρεσιακής και προσωπικής σας προσφοράς στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή».

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι γνωρίζει πως ο πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος κατά την 40ετή διακεκριμένη και ευδόκιμη υπηρεσία του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από διάφορες θέσεις ευθύνης, είτε στο εξωτερικό, είτε στην Αθήνα, πάντοτε έθετε ως προτεραιότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος. «Η γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη σας για την Κύπρο μου είναι προσωπικά γνωστή, αλλά και το έχετε αποδείξει στο πλαίσιο της υπηρεσιακής σας συνεργασίας με τους κατά καιρούς Κύπριους ομολόγους σας», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider