Σταθάκης: Τα 360 εκατ. για τη ΔΕΗ δεν είναι κρατική ενίσχυση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Τα 360 εκατ. για τη ΔΕΗ δεν είναι κρατική ενίσχυση

Στις αλλαγές που προωθούνται στα ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Όπως σημείωσε «σαφώς τα ΥΚΩ είναι κοινωνικό μέρισμα» αλλά σε καμία περίπτωση «δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση» ενώ τόνισε ότι η βασική καινοτομία της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα είναι ότι για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους των ΥΚΩ θα τον πληρώσει ο προϋπολογισμός. «Ο στόχος είναι προφανής, υπάρχει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ένας επιμερισμός, είναι επιβεβλημένος», τόνισε.

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι «τα ΥΚΩ είναι τα χρήματα που πληρώνουμε για την ακριβή παραγωγή ενέργειας στα νησιά, είναι 700 εκατ. το χρόνο, εκεί η παραγωγή ενέργειας γίνεται με πετρέλαιο, μαζούτ κλπ και τα μισά είναι της Κρήτης. Τα ΥΚΩ τα πληρώνουν αποκλειστικά όλοι οι καταναλωτές ενέργειας. Είναι μεγάλη η διαφορά του κόστους, όλα αυτά ενοποιούνται στο λογαριασμό που πληρώνουν κάθε μορφής καταναλωτές και αυτά αποδίδονται στον παραγωγό αυτής της ενέργειας (στα νησιά είναι η ΔΕΗ). Για πρώτη φορά ένας μέρος του κόστους των ΥΚΩ θα το πληρώσει ο προϋπολογισμός. Ο στόχος είναι προφανής, υπάρχει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ένας επιμερισμός, είναι επιβεβλημένος», σημείωσε.

«Σαφώς και τα ΥΚΩ είναι κοινωνικό μέρισμα. Η εναλλακτική λύση για την αποπληρωμή του χρέους είναι η αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ. Είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης να το αποδώσει και να μην οδηγήσει σε μια αύξηση των τιμών η οποία θα ήταν δυσανάλογη και θα είχε μεγάλο κυβερνητικό στόχος …Τα ΥΚΩ είναι αναγνωρισμένη πολιτική σε όλες τις χώρες και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κρατική ενίσχυση», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές στα ΥΚΩ επεσήμανε ότι τα ΥΚΩ αποκλιμακώνονται στο εξής εξαιτίας των διασυνδέσεων των νησιών ενώ σταδιακά - μέχρι το 2023 - θα τεθούν εκτός λειτουργίας οι μονάδες που παράγουν ενέργεια στα νησιά.

Όπως σημείωσε, «από τώρα μέχρι 2023 η αποτίμηση των ΥΚΩ έστω και κλιμακούμενα αποτελεί αντικείμενο υπολογισμού και μέρος αυτών θα συνεχίσει να πληρώνεται από τον προϋπολογισμό. Τα ΥΚΩ τιμολογούνται μέσα από μια διαδικασίας προοδευτικής φορολόγησης που έχει χαρακτήρα μιας απότομης σκάλας. Η αλλαγή, που προωθείται είναι ότι αυτή τη σκάλα την κάνουμε ευθεία ή με μια καμπύλη διατηρώντας μια προοδευτικότητα. Άρα εξομαλύνουμε αυτή την καμπύλη για να γίνει δικαιότερη αποτίμηση. Αυτή είναι τομή διότι θα επηρεάσει απόλυτα δύο κατηγορίες καταναλωτών: τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών και τη μεσαία τάξη που είναι λίγο πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες», επεσήμανε.

«Τα ΥΚΩ που πληρώνουμε είναι ελλείμματα προηγούμενων ετών»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το συσσωρευτικό έλλειμμα των ΥΚΩ αναφέροντας ότι «το 2012 υπήρχε έλλειμμα 156 εκατ. ευρώ, το 2013 προστεθήκαν 148 εκατ. και το 2014 προστέθηκαν άλλα 92 εκατ. φθάνοντας στα 393 εκατ. Μετά ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατάφερε να μειώσει τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών κατά 33 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Σημειώνεται ότι όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση η ΔΕΗ θα λάβει ποσόν 360 εκατ. ευρώ από το συνολικό 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider