Πολιτική αντεπίθεση μέσω μερίσματος αναζητά ο Τσίπρας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική αντεπίθεση μέσω μερίσματος αναζητά ο Τσίπρας

Ευκαιρία πολιτικής αντεπίθεσης αναζητά ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή σήμερα και να επεξηγήσει περαιτέρω την απόφαση της διανομής μερίσματος, επιμένοντας στη σημασία της ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, σε ανταπόδοση των θυσιών που έχουν κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια και με βάση τις οποίες διαμορφώνεται το υπερπλεόνασμα. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει ότι η σημαντική υπεραπόδοση έναντι του τεθέντος στόχου για το πλεόνασμα είναι ενδεικτική της ορθής κατεύθυνσης, στην οποία βρίσκεται η κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δεν θα μείνει μόνο σε θετικούς τόνους, αλλά θα επιχειρήσει και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στη ΝΔ, μιας και στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν συστηματική προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ να μετατοπίσουν σε άλλα πεδία το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Έτσι, αναμένονται αιχμές και αναφορές στην υπόθεση των Paradise Papers, όπως με πολύ δηκτικό τόνο είχε κάνει και πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην υπόθεση Αυγενάκη, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να αναφερθεί στην υπόθεση της Μιράντας Ξαφά. Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει, την προηγούμενη εβδομάδα, να εκδώσει ανακοίνωση πριν καλά-καλά πάει 10:00 το πρωί η ώρα, κάτι που αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδουν στην κυβέρνηση για το ζήτημα. Βέβαια, μπορεί επισήμως η κ. Ξαφά να μην είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, αλλά από το Μαξίμου επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου από το παρελθόν που κατονόμαζαν την κ. Ξαφά ως «άτυπη» σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ, με κυβερνητικές πηγές να λένε πως τότε η ΝΔ δεν είχε προβεί σε διάψευση, συνεπώς ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά πιθανό να επιχειρήσει σύνδεση της κ. Ξαφά με τον κ. Μητσοτάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι παράλληλα προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα Πάνου Καμμένου, καθώς η ΝΔ έχει σπεύσει να καταδείξει το προηγούμενο διάστημα πως θα «σηκώσει» το θέμα. Θα έχει, δε, ενδιαφέρον η πρώτη επίσημη αντίδραση του κ. Τσίπρα, μιας και μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει για το ζήτημα. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, πάντως, ότι «επιχειρείται μια τεχνητή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», καθώς, η ενημέρωση που έχουν παράσχει τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για την εν λόγω σύμβαση και τον ρόλο του εμπλεκόμενου μεσάζοντα οδηγούν το Μαξίμου στο συμπέρασμα πως δεν γεννάται επί της ουσίας θέμα.

Να σημειωθεί, τέλος, πως επί της αρχής η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον τρόπο διανομής του μερίσματος, όπως τον εισηγείται η κυβέρνηση, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στη δική του πααρέμβαση να εξαπολύσει μύδρους εναντίον του πρωθυπουργού, τόσο για την υπεροφορολόγηση και την ασφυξία στη μεσαία τάξη που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι οι βασικοί λόγοι για το θηριώδες πλεόνασμα που καταγράφηκε, αλλά και για την υπόθεση Καμμένου και την κυβερνητική διαχείριση στις πλημμύρες που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες ζωών στη Δυτική Αττική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.