Αρχηγός της Κεντροαριστεράς η Γεννηματά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρχηγός της Κεντροαριστεράς η Γεννηματά

Με ποσοστό γύρω στο 57%, έναντι 43% του Νίκου Ανδρουλάκη, η Φώφη Γεννηματά είναι η νικήτρια των εκλογών για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα στη προοδευτική παράταξη.

Όπως ανακοίνωσε, από πολύ νωρίς στην καταμέτρηση ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής διαδικασιών και Δεοντολογίας καθηγητή Νίκος Αλιβιζάτο. «μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί ότι νικήτρια είναι η κ. Γεννηματά». Πρόσθεσε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ προηγείται σ΄όλες της Περιφέρειες της χώρας πλην της Κρήτης, όπου προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζει αυξημένα ποσοστά και στην Αττική.

Λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ ξεκίνησαν τα συγχαρητήρια προς την κυρία Φώφη Γεννηματά, ενώ της ευχήθηκε μέσω twitter και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εορτασμοί στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη:

Αυξημένη η συμμετοχή και στον δεύτερο γύρο

Περί τους 155.000 πολίτες συμμετείχαν μέχρι το κλείσιμο -σχεδόν- της κάλπης στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, με υποψήφιους την κυρία Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο η συμμετοχή έφθασε το 74% του πρώτου γύρου (που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή) παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα δραματικά γεγονότα της δυτικής Αττικής.

Ο κ. Αλιβιζάτος συνέκρινε μάλιστα την πτώση κατά 26% της συμμετοχής στο 2ο γύρο για τον νέο φορέα, με τις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, που -όπως είπε- είχαν πτώση συμμετοχής στο 2ο γύρο κατά 29%.

Η Φώφη Γεννηματά ψήφισε στο Καματερό, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη. Ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές, δίνοντας έμφαση στην ενότητα και την ανανέωση της δημοκρατικής παράταξης.

Η κυρία Γεννηματά δήλωσε: «Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη».

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η προσέλευση είναι μεγάλη, αφού παρά την κακοκαιρία ως αργά μεσημέρι είχαν ψηφίσει περισσότερα από 100.000 μέλη του νέου φορέα.

Δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο έχουν μόνο όσοι είχαν συμμετάσχει και την πρώτη φορά, ακόμα κι αν ψηφίσουν σε άλλη περιοχή.

Παπανδρέου: Ο προοδευτικός πολίτης στέλνει μήνυμα σήμερα

Στην Κρήτη ψήφισε για την ανάδειξη αρχηγού στον Κεντρικό φορέα ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε: «Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του» και προσέθεσε:

«Το μήνυμα είναι ότι θέλει ο Ελληνικός λαός, θέλει ο προοδευτικός πολίτης, να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης».

«Και πιστεύω, τέλος, ότι είναι ένα μήνυμα ενότητας, για μια πορεία ενότητας, συλλογικής ανασύνταξης αυτού του χώρου, που όλοι θέλουμε και απαιτούμε. Και αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί από αύριο» συνέχισε.

Δηλώσεις έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού προσήλθε να ψηφίσει για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την έξοδο του από το εκλογικό κέντρο, δήλωσε: Το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Όποιος μιλά συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα, υπεύθυνα και λέει εφικτά πράγματα που θα βγάλουν τη χώρα στο μέλλον, αυτός θα κερδίσει το στοίχημα. Αυτό πρέπει να κάνει η δημοκρατική παράταξη. Εκεί κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι πριν κριθεί στους εκλογικούς αριθμούς.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν είναι προϋπόθεση η ενότητα, απάντησε: Αυτό είναι ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.