Βίτσας: Δεν θα δώσουμε περισσότερα από 1,1 δισ. για τα F-16

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίτσας: Δεν θα δώσουμε περισσότερα από 1,1 δισ. για τα F-16

Πυρά από την αντιπολίτευση αλλά και από εκπροσώπους της πλειοψηφίας, δέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, από την οποία απουσιάζει ο Πάνος Καμμένος.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το “αιχμηρό” σχόλιο του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη κατά του Δημήτρη Βίτσα: «Ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος αγνοίας. Όμως πότε θα έχουμε το τέλος της διαδικασίας; Θα έχουμε νομοθετική ρύθμιση για τα Αντισταθμιστικά Ωφέλη; Υπάρχει μελέτη της ηγεσία των ΗΠΑ για το σύνολο των εξοπλιστικών;»

Το «πέλαγος άγνοιας» που χρησιμοποίησε ο Νίκος Φίλης, απευθυνόταν στην κυβέρνηση που μιλούσε για «μείγμα άγνοιας» χαρακτηρίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του πρώην υπουργού.

Πέραν της σχετικής ενδοκυβερνητικής «κόντρας», ο Δημήτρης Βίτσας παραδέχτηκε πως η πρόταση των ΗΠΑ για αναβάθμιση 123 F-16, ανέρχεται στα 2,4 δις δολάρια, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αναβαθμιστεί όλος ο στόλος άμεσα κάτι που θα συμβεί περίπου το 2025!

Ο Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε ακόμα πως «θα πάνε ειδικοί Έλληνες στις ΗΠΑ να δουν την διαδικασία. Θα γυρίσουμε με ειδικούς Αμερικάνους της εταιρίας που αναλαμβάνει την αναβάθμιση. Θα μετέχει η ελληνική βιομηχανία η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες». Τέλος σε ότι έχει να κάνει με τα αντισταθμιστικά ωφέλη, σημείωσε ότι θα γίνει «κέντρο συντήρησης και αναβάθμισης ελικοπτέρων». Και ο Νίκος Ξυδάκης από την πλευρά της πλειοψηφίας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το σύστημα των αντισταθμιστικών, καθώς όπως σημείωσε «στο παρελθόν αποτέλεσαν πηγή σκανδάλων και διαφθοράς».

Ερωτήματα κυρίως για τον αριθμό των F16 που θα αναβαθμιστούν, τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου και για το τελικό κόστος της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ απηύθυναν ο Θανάσης Δαβάκης, από τη ΝΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο Γιώργος Μαυρωτάς (από το Ποτάμι) και ο Γιώργος Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων. Οι κ.κ. Λοβέρδος και Θεοχαρόπουλος μίλησαν για «ακαταστασία» στα όσα λέγονται για το κόστος της αναβάθμισης και ζήτησαν υπεύθυνη ενημέρωση και πληροφόρηση από την ηγεσία του ΥΕΘΑ, αλλά και τη διεξαγωγή συζήτησης στην Επιτροπή Εξοπλιστικών. Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του στόλου των F16, έκανε λόγο για «ασαφές» κόστος αναβάθμισης, ενώ ζήτησε ενημέρωση και για τη βάση της Σούδας. «Ευχαριστούμε, κύριε υπουργέ, γιατί μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος της άγνοιας», είπε ο Νίκος Φίλης προς τον κ. Βίτσα. Ο Θόδωρος Δρίτσας ζήτησε την αναβάθμιση της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, ώστε να έχει την τεχνογνωσία για τα εξοπλιστικά προγράμματα και το κύρος, «για να την τρέμουν οι εκάστοτε υπουργοί Άμυνας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider