Βαρουφάκης: Η συμφωνία ήταν απλά ένα σόου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρουφάκης: Η συμφωνία ήταν απλά ένα σόου

Ένα απλό σόου χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης την συμφωνία του καλοκαιριού σε συνέντευξή του στο Business Insider, ενώ συμπλήρωσε πως η μείωση του συνταξιοδοτικού κόστους θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά αναποτελεσματική για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας. Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εκτίμησε πως και το 2016 «οι οικονομικές επιδόσεις θα συνεχίζουν να φθίνουν».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών τα χρήματα που δόθηκαν μετά τις μαραθώνιες περσινές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να βελτιώσουν την οικονομία της χώρας, η οποία θα συνεχίσει να παρακμάζει.

«Η συμφωνία του καλοκαιριού ήταν απλώς ένα σόου που αποκάλυψε πως η Ευρώπη πλέον δε λειτουργεί και πως θα καταρρεύσει αν δεν λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα. Κανένας δεν πιστεύει πως θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Ούτε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Woldgan Schaeuble, ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, ούτε καν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην ουσία πετάμε τα λεφτά που παίρνουμε από τους φτωχότερους. Και επειδή αυτό είναι ενοχλητικό για τον λαό κάθε χώρας, τα ακροδεξιά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας επωφελούνται από αυτό κι ανεβαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα δε θα έπρεπε να λάβει άλλα χρήματα, αφού ένα χρεοκοπημένο κράτος που δεν αναμένεται να αποπληρώσει τα χρωστούμενα δεν χαρακτηρίζεται καλός οφειλέτης». Επιπλέον συμπλήρωσε πως η περίπτωσή της χώρας μας ανησυχεί όχι μόνο τους έλληνες αλλά και τους fund managers καθώς και τους τραπεζίτες όλης της Ευρώπης.

Ερωτηθείς ο πρώην ΥπΟικ για τα μειωμένα ποσοστά ανεργίας που παρουσιάστηκαν , ανέφερε πως τα ποσοστά της ανεργίας έπεσαν απλά και μόνο γιατί οι νέοι και μορφωμένοι έλληνες μεταναστεύουν στην Γερμανία. Υπογράμμισε μάλιστα πως «αν και το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί, η εργασία δεν αυξάνεται κι αυτό είναι καταστροφικό για την οικονομία, αφού οι επενδύσεις είναι πραγματικά στο μηδέν».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, χώρες που φαινομενικά διαχειρίστηκαν με μεγαλύτερη επιτυχία την οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως ούτε και εκεί είναι όλα καλά. «Η Πορτογαλία έχει ακόμη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρέους στην Ε.Ε σε σχέση με το ΑΕΠ, η χώρα είναι μια φούσκα, ενώ η Ιρλανδία επιβιώνει γιατί βοηθά εταιρείες όπως η Google να εξοικονομεί φόρους στην Ευρώπη. Βέβαια ως φορολογικός παράδεισος η Ιρλανδία «αποδυναμώνει» άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως το γεγονός ότι αυτές οι χώρες λειτουργούν ως θετικά παραδείγματα δείχνουν πόσο άμεσα η Ε.Ε. έχει ανάγκη από θετικά νέα.

Σχετικά με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό καθώς και στην ελληνική απάντηση των απεργιών, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η μείωση του συνταξιοδοτικού κόστους δεν είναι λύση. «Στη χώρα μας πολλές οικογένειες ζουν από τη σύνταξη των μεγαλύτερων που λαμβάνουν 600-700 ευρώ το μήνα. Άλλοι δεν έχουν δουλειά. Αν το μειώσουμε κατά 100 ευρώ, οι άνθρωποι δε θα ξοδεύουν πια αυτό το ποσό και η ζήτηση θα πέσει. Αυτό θα κοστίσει περισσότερες δουλειές».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρώην ΥπΟικ η λύση θα ήταν τα χρήματα της αγοράς να μετατραπούν σε επενδύσεις, κυρίως εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Όπως εξήγησε «ειδικά στις ΗΠΑ, οι εταιρίες προτιμούν να επαναγοράζουν τις μετοχές τους. Αυτό όμως, δεν είναι ωφέλιμο για την οικονομία. Στην πραγματικότητα χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα για παράδειγμα στις πράσινες τεχνολογίες».

Τέλος ερωτηθείς να σχολιάσει την προσφυγική κρίση η οποία χωρίζει στα δύο την Ευρωζώνη, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως οφείλουμε να παρέχουμε βοήθεια σε όποιον χρειαστεί, όπως ήδη κάνουν οι νησιώτες της Ελλάδας, αλλά υπογράμμισε σε περίπτωση που σφραγίσουμε τα σύνορα με τα Σκόπια εκατοντάδες ή χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα σε αυτή. «Η οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει την Ευρώπη και οι χώρες απλώς προσπαθούν να «σπρώξουν» τους πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Οι φράχτες και τα σύνορα δείχνουν αδυναμία και καταστρέφουν την Ευρώπη. Και το χειρότερο όλων είναι πως γίνεται προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου στον κόσμο σε μια προσπάθεια να αναδιπλώνουμε την ιδέα της επιστροφής σε ένα πιο συντηρητικό κράτος» κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider