Μητσοτάκης: Καμία υποχώρηση στα ζητήματα Παιδείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Καμία υποχώρηση στα ζητήματα Παιδείας

«Ανοιγόμαστε σε νέα πρόσωπα, σε νέες ιδέες, καλούμε πρόσωπα που δεν ανήκουν στην ΝΔ να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας να καταρτισουμε ένα πρόγραμμα στραμμένο στο μέλλον», είπε μιλώντας στο τέλος των εργασιών του προσυνεδρίου της ΝΔ στην Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο: κάποιοι επιλέγουν τον δρόμο του ρεαλισμού. Απέναντι στην πρακτική του λαϊκισμού και των εύκολων υποσχέσεων» και προσέθεσε ότι πρέπει η επόμενη γενιά να είναι στο επίκεντρο, ώστε να μην ζήσει χειρότερα από τη σημερινή γενιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ δε αναφέρθηκε και στα παιδιά του, λέγοντας πως παιδιά της ηλικίας τους έχουν μόνο βιώματα της κρίσης, ενώ παράλληλα αποκτούν γνώση με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δύο κυρίαρχες έννοιες εν προκειμένω είναι «ευκαιρίες και αξιοκρατία», ενώ επέμεινε στην αριστεία, λέγοντας ότι αυτή είναι που κάνει τις κοινωνίες να προοδεύουν.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το reader.gr, μίλησε για ευκαιρίες στους λιγότερο προνομιούχους, ενώ υπογράμμισε ότι η επένδυση στην Παιδεία είναι συνθήκη επιβίωσης του έθνους, αλλά και ο καλύτερος μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία», είπε με ένταση ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στις επιφυλάξεις για το αν η ΝΔ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικών σταθμών, αλλά και ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση θα παραταθεί κατά δύο χρόνια. «Θελουμε πιο αυτόνομα, πιο δημιουργικά σχολεία, με μεγαλύτερη ελευθερία για τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι «θα υπάρχει αξιολόγηση παντού και για όλους». Ξεκαθάρισε, δε, ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με τις απολύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο τι θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, με ιδιαίτερη έμφαση και στα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην πρώτη δημοτικού. «Δεν συζητάμε αρκετά για το πώς θα είναι ο κόσμος τότε και ποιες θα πρέπει να είναι οι δεξιότητες που θα πρέπει να έχουν τα παιδιά μας τότε», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι σύγχρονες δεξιότητες δεν υφίστανται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για την ύπαρξη ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Σε ο, τι αφορά τα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οικοδομήθηκε γύρω από τη λογική να παράγουμε πτυχιούχους, ώστε να αποκτήσουν μια θέση στο δημόσιο. «Αυτός ο κόσμος πέθανε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επέμεινε, δε, στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων από εξωτερικούς αξιολογητές και από το εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι η απαξίωση των Συμβουλίων Διοίκησης οδήγησε πολλούς ανθρώπους να φύγουν από την Ελλάδα. «Τα Συμβούλια Διοίκησης ήταν και είναι ένας σωστός θεσμός», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, έστω και αν πρέπει να γίνουν ορισμένες διορθώσεις. Έκανε, δε, ειδική αναφορά στη Μαριέττα Γιαννάκου, λέγοντας πως έβαλε τα θεμέλια, επί των οποίων χτίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου.

«Απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ η κατάργηση των εκτρωματικών νόμων Φίλη-Μπαλτά-Γαβρόγλου και η αντικατάστασή τους από ένα σύγχρονο πλαίσιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, κάνοντας ειδική μνεία στα μεταπτυχιακά, με δίδακτρα μεν, αλλά με ειδικές ρήτρες για μη προνομιούχους φοιτητές μέσω εσωτερικών υποτροφιών με αυστηρές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

«Θα αγωνιστώ για την υπεράσπιση του ασύλου στην πραγματική έννοια. Άσυλο προστασίας της ελεύθερης έκφρασης και όχι της κάθε έκνομης συμπεριφοράς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμφωνώντας με τον Απόστολο Δοξιάδη να ισχύει το σύνολο του ΠΚ, πλην των αδικημάτων για τον λόγο. Ακόμα, εν μέχω χειροκροτημάτων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να κάνουν κουμάντο περιθωριακές ομάδες, πολλάκις με πολιτικές πλάτες. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας στους νόμους ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτή που θα περίμενε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε εκ νέου «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά όχι εις βάρος του δημοσίου πανεπιστημίου. Σημείωσε, δε, ότι πρέπει, ενώ γίνεται η ζύμωση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η Ελλάδα να γίνει ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, με εξαιρετικά δημόσια πανεπιστήμια.

Για τις φοιτητικές νεολαίες, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τιμά τους αγώνες της ΔΑΠ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φοιτητικές νεολαίες δεν πρέπει να αλλάξουν χαρακτήρα, δια της εκλογής εκπροσώπων των φοιτητών μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου. Παράλληλα, είπε ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στις πρυτανικές εκλογές, πρέπει όμως να έχουν λόγο για πρακτικά ζητήματα του πανεπιστημίου, μέσω ισχυρών φοιτητικών συλλόγων.

Στα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, επέμεινε στην ισχυρότερη διασύνδεση της με την αγορά εργασίας, ενώ επέμεινε και στην ανάγκη επανεκπαίδευσης ανθρώπων σε νέες δεξιότητες, μιας και η αγορά θα αναπροσαμοστεί και θα έχει νέες απαιτήσεις.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο ζήτημα του Brain Drain, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο τρόπος να τους φέρουμε πίσω είναι να δημιουργηθούν πολλές, καλές θέσεις εργασίας, μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της ανάγκης ανανέωσης του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας, μέσω της προσέλκυσης και νέων επιστημόνων που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό.

Τέλος, έθεσε το ζήτημα της μεγαλύτερης και ενεργότερης πολιτικής συμμετοχής των νέων στις πολιτικές διαδικασίες, λέγοντας πως δεν πρέπει να εκχωρήσουν τη συμμετοχή τα κοινά σε άλλους. «Τις αποφάσεις τις παίρνουν αυτοί που συμμετέχουν, όχι αυτοί που απέχουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι μόνο μέσω της συμμετοχής θα αυξηθεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης. «Θα βγούμε από αυτή την κρίση ενωμένοι και όλοι μαζί, όταν εμπιστευθούμε ο ένας τον άλλον», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως η ΝΔ ενώνει την κοινωνία και απευθύνει προσκλητήριο προς τους πολίτες «να χτίσουμε μαζί την Ελλάδα του αύριο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider