ΕΕ: Δεν υπάρχει πρόοδος, δεν περνάμε στη β' φάση του Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Δεν υπάρχει πρόοδος, δεν περνάμε στη β' φάση του Brexit

Στη διαπίστωση πως δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στις τρεις προτεραιότητες κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, μετά το πέρας των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ως εκ τούτου δεν ενέκριναν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Ωστόσο, διεύρυναν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.

Στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα Παρασκευή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και τηρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντήριων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, στα σημερινά συμπεράσματα σημειώνεται πως οι «27» χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει το «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στη σύγκλιση των αρχών και των στόχων των δύο πλευρών σχετικά με την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη διατήρηση του Κοινού Χώρου Διέλευση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «λογαριασμό εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργεί και τις μεγαλύτερες διαφορές, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησής του, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μια συμπαγή και συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα επιλύσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

Μέρκελ: Από τη Βρετανία εξαρτάται εάν θα ξεκινήσει η β’ φάση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε, χαρακτηριστικά, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει να ξεκινήσει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit τον Δεκέμβριο μόνο αν η Βρετανία προχωρήσει στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών της προς την Ένωση.

«Ελπίζουμε πως έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση αλλά αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο η Βρετανία θα σημειώσει πρόοδο έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι επαρκής στα βασικά θέματα της πρώτης φάσης», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Σε αυτό η οικονομική διευθέτηση είναι το πιο σημαντικό θέμα», πρόσθεσε.

Μακρόν: Η βρετανική θέση για τον «λογαριασμό» απέχει πολύ από τα οφειλόμενα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα το Brexit ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον λογαριασμό του διαζυγίου απέχει πολύ από τις οικονομικές του δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε πολύ μακριά από τον λογαριασμό για τις οικονομικές δεσμεύσεις», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμώντας ότι χρειάζεται ακόμη «μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου» στο θέμα αυτό, που θεωρείται προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουσκ: Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία, αλλά…

«Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία, αλλά η σημερινή κατάσταση στην Άγκυρα το δυσκολεύει» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μία ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο «σκεπτικισμός», όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο είτε περικοπής των ενταξιακών χρηματοδοτήσεων προς την Άγκυρα, είτε τον αναπροσανατολισμό τους. Επίσης, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Τέλος, ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις δράσεις της Τουρκίας όσον αφορά τους Ελληνοκύπριους, και τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι τα κονδύλια της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία δεν μπορούν να μεταφερθούν για τη στήριξη της Άγκυρας στο προσφυγικό. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει συνολικά 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 2,9 δισ. ευρώ. Σημείωσε, δε, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Για το θέμα του Brexit, o κ. Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι τον Δεκέμβριο η ΕΕ και η Μ. Βρετανία θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που αφορούν τις μελλοντικές σχέσεις τους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα δημοσιεύματα περί «αδιεξόδου» στις συνομιλίες με τη Μ. Βρετανία, λέγοντας: «Το ότι η πρόοδος δεν ήταν επαρκής δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

«Επιθυμούμε μία δίκαιη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν εργάζεται πάνω στο σενάριο ενός «No Deal» (μη συμφωνίας)». «Δεν ξέρω τί σημαίνει «No Deal», οι Βρετανοί ποτέ δεν μου το εξήγησαν» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Κανείς δεν εξήγησε στους Βρετανούς τι πραγματικά σημαίνει το Brexit».

Τσίπρας: Με τη συμμετοχή των πολιτών οι αλλαγές στην Ευρώπη

Την ανάγκη οι αλλαγές στην Ευρώπη να γίνουν με τη συμμετοχή των πολιτών εξέφρασε, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ενώ επανέλαβε ότι όλοι έχουν καταλάβει πως εάν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε.

Αναφορικά με το Brexit, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αναγνωρίστηκαν σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη έχουν να γίνουν πολλά. Όπως πρόσθεσε, «η στάση μας απέναντι στον βρετανικό λαό δεν είναι τιμωρητική», «μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα».

«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τον μετασχηματισμό και το μέλλον της Ευρώπης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το Brexit και το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Ισπανίας κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για τις προσφυγικές ροές, ενώ για την Τουρκία σημείωσε ότι αποφασίστηκε να κρατήσει η Ευρώπη μία στάση ψύχραιμη αλλά αυστηρή απέναντι στην Άγκυρα, αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για το προσφυγικό»

Στο μεταξύ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες εστιάζουν – στα κοινά συμπεράσματα της Συνόδου – στην ανάγκ ενίσχυσης της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την προώθηση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών, έστω και από ένα περιορισμένο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ, στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό η Σύνοδος Κορυφής αναφέρει ότι οι ως τώρα ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αποδώσει καρπούς, καλεί ωστόσο όλα τα κράτη μέλη να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη στους προς τις χώρες που θίγονται άμεσα από αυτή, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας με την Τουρκία και της παροχής βοήθειας προς τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, όπως άλλωστε και την ενίσχυση της συνοριακής «ευρώφρούρας».

Τέλος ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών για ζητήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρώπης με τη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες, ούτως ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τους ελέγχους στα σύνορα τους. Καταλήγοντας ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι μία μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μπορεί να γίνει μόνο αν χτυπηθούν οι βαθιές ρίζες του προβλήματος και δοθούν οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στις χώρες τους. Τέλος σε ό,τι αφορά την άρση των ελέγχων στο χώρο Σένγκεν η σύνοδος κορυφής αναφέρει ότι στόχος είναι η επιστροφή «στο πνεύμα του Σένγκεν» το ταχύτερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που έχουν επιτύχει τα κράτη μέλη τα οποία θέλουν και μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή και τα καλεί εντός του επόμενου έτους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Προς το σκοπό αυτό τα ενθαρρύνει να δημιουργήσουν ευέλικτους μηχανισμούς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την άμυνα και να ενισχύσουν τις κοινές παραγγελίες τους, στο μετρό του δυνατού. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται στα τελικά συμπεράσματα, να γίνει πιο ανταγωνιστική και καινοτόμος η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Στόχος επίσης είναι να συμμετάσχουν και οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν να ενισχυθούν αλλά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως επισημαίνεται το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας θα συζητηθεί εκ νέου στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ναι μεν υπήρξαν συζητήσεις στο χθεσινό δείπνο εργασίας, πλην όμως δεν υπήρξαν τελικά συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider