Τερέζα Μέι: Οι Έλληνες της Βρετανίας θα συνεχίσουν να ζουν όπως πριν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τερέζα Μέι: Οι Έλληνες της Βρετανίας θα συνεχίσουν να ζουν όπως πριν

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, αλλά και δέσμευση πως «κανένας Έλληνας δεν θα φύγει από τη Βρετανία» μετά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω Brexit, μεταφέρει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» ευχαριστεί δημοσίως τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία για την προσφορά τους και τους διαβεβαιώνει ότι θέλει να συνεχίσουν να ζουν στη χώρα «όπως και πριν».

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης της Τερέζα Μέι:

Όπως γνωρίζετε, χιλιάδες Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με υψηλή ειδίκευση, έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Τι τους επιφυλάσσει το μέλλον όσον αφορά το δικαίωμά τους να ζουν και να εργάζονται στη χώρα; Ποιο είναι το μήνυμά σας σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα;

Πρώτα απ' όλα θέλω να πω «ευχαριστώ» στους 70.000 έλληνες πολίτες που επέλεξαν να κάνουν τη Βρετανία σπίτι τους. Εκτιμούμε τη σημαντική συνεισφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας, στα πανεπιστήμια και στην οικονομία μας. Αναγνωρίζω ότι το δημοψήφισμα προκάλεσε κάποια αβεβαιότητα και γι' αυτόν τον λόγο καταστήσαμε το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών πρώτη μας προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις. Θέλω οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι επιθυμούμε να παραμείνουν στη χώρα όλοι οι έλληνες πολίτες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, όπως και όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Παραμένει ένας από τους πρώτους μου στόχους να διασφαλίσω ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν. Σημειώνουμε πραγματική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο πλευρές είμαστε αποφασισμένες να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Πώς οραματίζεστε την Ελλάδα και τη Βρετανία να εξελίσσουν τους μακροχρόνιους δεσμούς τους στη μετά Brexit εποχή;

Ανυπομονούμε να διερευνήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Βρετανία επανακαθορίζει τη θέση της στην Ευρώπη. Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν βαθείς δεσμούς εδώ και πολλούς αιώνες: από την ισχυρή εμπορική σχέση που έχουμε ως η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σας, μέχρι την αλληλοϋποστήριξη σε περιόδους συγκρούσεων. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εταίροι και φίλοι με εκτενείς δεσμούς στον τουρισμό και την εκπαίδευση. Ασφαλώς, τα πράγματα θα είναι πλέον διαφορετικά. Ωστόσο, μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε ευρηματικοί στη δημιουργία μιας νέας σχέσης που θα ωφελεί τόσο την Ελλάδα όσο και τη Βρετανία. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider