Τραμπ: Στηρίζουμε μια αξιόπιστη μελλοντική λύση για το χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραμπ: Στηρίζουμε μια αξιόπιστη μελλοντική λύση για το χρέος

Με το ρεκόρ στο χρηματιστήριο, ξεκίνησε τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τραμπ, ευχόμενος μάλιστα να πετύχει και η Ελλάδα σύντομα αντίστοιχο ρεκόρ. Παράλληλα χαρακτήρισε «σπουδαίο άνθρωπο τον Τσίπρα» που όπως σημείωσε έχει πετύχει κάτι ιδιαίτερο.

«Η Ελλάδα είναι το λίκνο του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας. Οι ΗΠΑ κοιτούν την κληρονομιά αυτή με δέος, σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε συνεργαστεί απέναντι σε κοινές προκλήσεις, μπροστά μας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Είχαμε συζήτηση για θέματα, άμυνας, ενέργειας, εμπορίου» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τόσο για τη φιλοξενία της βάσης της Σούδας, όσο και για το γεγονός πως είναι από τις λίγες που δαπανούν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού τους για το ΝΑΤΟ. «Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Να συνεχίσετε να εφαρμόζετε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επιβεβαίωσα επίσης στον κ. Τσίπρα την στήριξή μας για μια αξιόπιστη μελλοντική ανακούφιση από το χρέος. Ευχαριστώ τον κ. Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για την επιστροφή στην σταθερότητα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα συμβάλει στην ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης. Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018 και όπως είπε αυτή η Έκθεση «Θα καταδείξει την καινοτομία».«Θα φτιάξουμε ένα μέλλον ασφαλείας ευημερίας και ειρήνης για το έθνος» σημείωσε κλείνοντας.

Τσίπρας: Προσβλέπουμε στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων

Με την ισχυρή φιλία που συνδέει τους δύο λαούς ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Λευκό Οίκο. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας η ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο λαών στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές μας, στις αξίες που από κοινού στηριζόμαστε οι δύο λαοί. Άλλωστε η αμερικανική επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα για ανεξαρτησία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας το ρόλο της χώρας ως βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια επικίνδυνη περιοχή ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις νατοϊκές της υποχρεώσεις και διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος της περιοχής τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερθείς στην ενέργεια.

Χαρακτηρίζοντας την συνεργασία με τις ΗΠΑ ως εξαιρετικά σημαντική ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων καθώς και τη στήριξη των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία παραβιάζει τα εναέρια σύνορά μας καθημερινά.

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια» συμπλήρωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν την δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας για να υπάρξει συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Η ερώτηση που έφερε... αμηχανία

Αμηχανία προκάλεσε η πρώτη ερώτηση της Συνέντευξης Τύπου, η οποία υπενθύμισε τις επικρίσεις Τσίπρα προς τον Ντόναλντ Τραμπ πριν τις αμερικανικές εκλογές. «Μακάρι να το ήξερα πριν την ομιλία μου» είπε με χιούμορ ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν ο Αλέξης Τσίπρας πάρει το λόγο για να πει «Η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό. Να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι αλλά ότι υπάρχει γόνιμη προοπτική. Να παραμερίσουμε τις διαφορές και να βρούμε κοινό έδαφος για τις σχέσεις των δυο λαών και για τους κοινούς μας στόχους. Χρειαζόμαστε κοινές αξίες. Βασική η αξία της δημοκρατίας που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, αυτήν υπηρετεί και ο πρόεδρος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πήρε και πάλι το λόγο για να προσθέσει «Υπήρχαν μια σειρά χωρών που ήταν αγχωμένες. Ο λόγος της ανησυχίας τους ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αξιοποιήσει τις σχέσεις τους με αυτές τις χώρες. Γίνονταν επενδύσεις εκτός χώρας. Δεν θα το επιτρέψω πλέον. Δεν θα επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε άλλη ερώτηση για τις επενδύσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε «Θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις βασικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις που σημαίνει δουλειές, μείωση της ανεργίας, επιστροφή ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό. Περάσαμε ένα αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 12 έτη για επενδύσεις μεγάλης αξίας. Απλοποιήσαμε, ψηφιοποιήσαμε υπηρεσίες. Όραμά μας η ψηφιακή δημόσια διοίκηση. Έχω σχηματίσει σχετική task force. Δίνουμε το μήνυμα της πολιτικής βούλησης. Ο πρόεδρος με ρώτησε για το Ελληνικό, είχε ενδιαφερθεί και ο ίδιος ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο project real estate στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε από τελευταία πρώτη στην απορροφιτικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Βρισκόμαστε σε σημείο στροφής. Το μήνυμα που στέλνω στους Αμερικανούς επενδυτές, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός αλλά και επενδυτικός».

Τον λόγο πήρε και ο Ντόναλντ Τραμπ, για να σημειώσει σχετικά «Πολλοί προσβλέπουν στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουν πάρει πολλές δύσκολες αποφάσεις, είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική ανανέωσης του στόλου των αεροσκαφών τους. Υπάρχει προοπτική συμφωνίας αγοράς αεροσκαφών. Να την βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι. Αυτή η χώρα, από τις πιο όμορφες του κόσμου έχει τρομερές δυνατότητες και ελπίζουμε να τις αξιοποιήσει».

Πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Ερωτηθείς για την Τουρκία αν θεωρεί πως είναι μια δημοκρατική χώρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παρά τις ανησυχίες μας για την γειτονική χώρα, ανησυχίες που εδράζονται στην καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο» Μάλιστα αυτή η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει τον απαραίτητο μοχλό πίεσης για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ωστόσο σημείωσε πως πρέπει να διασφαλίσουμε πως η στενή συνεργασία με τον δυτικό κόσμο έχει και κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρεί όπως να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να φροντίζει να μην υπάρχουν εντάσσεις με σύμμαχες χώρες. Αυτή την οπτική μάλιστα όπως διευκρίνισε εξήγησε και στον πρόεδρο Τραμπ.

Σχετικά με τη συνεργασία των δυο χωρών, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε «Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Έχουν σχέδια θα είναι σύμμαχος για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα αξιόπιστοι. Θα συνεχίσουμε αυτή τη σχέση για πολλά χρόνια. Η Ελλάδα θα έχει ρόλο κλειδί». Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «Οι πρωτοβουλίες που σκοπεύουμε να πάρουμε για να εμβαθύνουμε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε σε ένα νέο δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για να αναβαθμίσουμε το ρόλο της Ελλάδας. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ενότητα την ειρήνη την ανάπτυξη στην περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Η Ελλάδα όμως μπορεί να συνομιλεί και με τις αραβικές χώρες. Είναι όμως χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, γίνεται δουλειά εκεί που μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.