Κατρούγκαλος: Προωθείται το διεθνές κύρος της χώρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατρούγκαλος: Προωθείται το διεθνές κύρος της χώρας

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο μίλησε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ερωτηθείς σχετικά με την ατζέντα της -προγραμματισμένης γι απόψε στις 19.00- συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε: «Δεν είναι ακριβώς δούναι και λαβείν, με την έννοια του παζαριού. Υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς, τους ενδιαφέρει να έχουν μία σταθερότητα στην περιοχή, ακριβώς τώρα που υπάρχει μία σημαντική κρίση στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Αλλά και ανεξαρτήτως της συγκυρίας αυτής, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι αυτή τη στιγμή η πιο ταραγμένη στον πλανήτη. Εμάς, από την άλλη πλευρά, μας ενδιαφέρει και να ενισχύσουμε τη διμερή στρατηγική σχέση και να έχουμε τη σταθερή βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και ιδιαίτερα του χρέους- οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι υπάρχουν και διμερή και πολυμερή θέματα στα οποία έχουμε αμοιβαία συμφέροντα».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι συναντήσεις αυτού του επιπέδου προωθούν το διεθνές κύρος της χώρας και «η ενίσχυση του διεθνούς κύρους είναι σημαντική, γιατί ενισχύει παράλληλα και σχεδόν αυτόματα τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και απέναντι σε έναν συνομιλητή στα διμερή θέματα και γενικότερα στη γεωπολιτική σκακιέρα».

Κληθείς να σχολιάσει την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος SDSM του Ζόραν Ζάεφ, στις δημοτικές εκλογές στην πΓΔΜ και ερωτηθείς πώς η επιβεβαίωση της κυριαρχίας των σοσιαλδημοκρατών απέναντι στο VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε θετικό ότι «φαίνεται να επικρατούν εκείνες οι δυνάμεις που θέλουν πράγματι να διαρρήξουν το παρελθόν του κατασκευασμένου αλυτρωτισμού και να συζητήσουν σοβαρά με τη χώρα μας». «Θα δούμε... Δεν μπορεί κανείς να είναι υπέρμετρα αισιόδοξος, αλλά νομίζω μία συγκρατημένη αισιοδοξία δικαιολογείται» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι και η ελληνική πλευρά προσπάθησε ιδιαίτερα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία και τη νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στο παρελθόν από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών υποστήριξε σκληρές θέσεις στο προσφυγικό ζήτημα ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «επικρατεί ένας δεξιός λαϊκισμός, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον φόβο των κοινωνιών, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι φόβος για την κρίση, αλλά μεταφράζεται ως φόβος απέναντι στους μετανάστες, που γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι». «Το ανησυχητικό στην Αυστρία είναι δύο παράλληλα φαινόμενα, τα οποία ουσιαστικά είναι ένα ενιαίο πολιτικό φαινόμενο: Η ενίσχυση της άκρας Δεξιάς συμπίπτει με την προώθηση των ιδεών της στην ατζέντα του συντηρητικού κόμματος» είπε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «είναι μία πολύ θετική στιγμή που κάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον χρόνο το πιο πιθανό σενάριο».

«Αυτή η αξιολόγηση έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα είχε και πριν η κα Λαγκάρντ δηλώσει πανηγυρικά ότι δεν επιδιώκει νέα μέτρα και πριν η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ δώσει θετικότερη πρόβλεψη από ό,τι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου. Φαίνεται στην Ευρώπη να δημιουργείται μία συναίνεση ότι δε χρειαζόμαστε στην ήπειρό μας το ΔΝΤ, πρέπει να έχουμε δικούς μας θεσμούς, να μετεξελιχθεί ο ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο και αυτό λέγεται πια με δημόσιο και πανηγυρικό τρόπο» εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider