Έφτασε ο Τσίπρας στο Λευκό Οίκο (vid)

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έφτασε ο Τσίπρας στο Λευκό Οίκο (vid)

Το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέρασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο της συζήτησης στο οβάλ γραφείο θα τεθούν θέματα οικονομίας, ενέργειας ασφάλειας και περιφερειακών εξελίξεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κουβαλά στις «αποσκευές» τη συμφωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για επιτάχυνση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που του «ανοίγει» δρόμο για τις συζητήσεις που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο για το θέμα της οικονομίας και τον επενδύσεων από την αμερικανική πλευρά.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα βρεθούν ζητήματα ασφάλειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, τα εθνικά θέματα, τα ενεργειακά, αλλά και τα της παρουσίας του ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ θα έχει προηγηθεί και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον και άρα ο πρωθυπουργός θα γνωρίζει περίπου πώς θα κινηθεί το Ταμείο.

Ένα σημαντικό ζήτημα για τις ΗΠΑ είναι χωρίς αμφιβολία ο ρόλος της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, μιας και αποτελεί σημείο αναφοράς για το ΝΑΤΟ, λόγω και της στρατηγικής της θέσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αναβάθμιση της βάσης, με πιθανή επέκταση δραστηριοτήτων, ενώ ενδιαφέρουσα θα είναι και η συζήτηση για το κάθε πότε θα ανανέωνεται η συμφωνία για την αξιοποίησή της. Στα ζητήματα ασφάλειας εντάσσεται φυσικά και η συζήτηση για το Καστέλι, αν και το βασικό επίδικο, για ρόλους και νατοϊκού σχεδιασμού είναι η Σούδα.

Από εκεί και πέρα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και το συνεχιζόμενο φλέρτ Άγκυρας-Μόσχας δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση του ελληνοαμερικανικού διαύλου επικοινωνίας, μιας και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν, όπως προαναφέρθηκε, το ότι η χώρα μας, παρά τις δοκιμασίες, έχει παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή. Άλλωστε, έμπειρες πολιτικές πηγές δεν ξεχνούν ότι το 2015, οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με ένταση, κυρίως έχοντας υπόψιν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και το εύρος της ανατροπής στον χάρτη που θα προκαλούσε η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.

Ακόμα, με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ, θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν και τα της αξιολόγησης. Στο Μαξίμου δεν τρέφουν-και εύλογα-μεγάλες προσδοκίες περί παρέμβασης της κυβέρνησης Τραμπ για να εναρμονιστούν οι θέσεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων, αλλά προσδοκούν μια θετική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ για το ζήτημα του χρέους, όπου άλλωστε η θέση των ΗΠΑ είναι πάγια υπέρ της ανάγκης απομείωσής του. Από εκεί και πέρα, όμως, και με δεδομένη την τροχιά εξόδου στην οποία βρίσκεται το ΔΝΤ, τις διεργασίες για τον μετασχηματισμό του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περιθώρια παρέμβασης των ΗΠΑ είναι μικρά, ιδίως σε μια περίοδο που οι ευρωατλαντικές σχέσεις δεν διάγουν και τις καλύτερες μέρες τους.

Και, φυσικά, όπως το κάνει σε όλες τις επαφές του μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα εμπρός, βγαίνοντας ουσιαστικά από το πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας, προσδοκώντας σε ένα αντίστοιχο, θετικό μήνυμα από τον κ. Τραμπ, ο οποίος, όπως και να έχει, είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό αυτονόητα συνεπάγεται ως προς την ισχύ και τη βαρύτητα των λεγομένων του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider