Καθυστερούν τα εγκαίνια στις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθυστερούν τα εγκαίνια στις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του νέου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας προκαλούν οι προσλήψεις γιατρών, καθώς παρά την ανεργία στον κλάδο, στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας συμμετοχή δήλωσαν μόλις 583 ειδικοί για 1.195 θέσεις εργασίας.

Το πλάνο του υπουργείου Υγείας προέβλεπε την άμεση έναρξη και λειτουργία 70 από τις περίπου 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 60 αστικές περιοχές τους επόμενους μήνες, ωστόσο όπως φαίνεται αυτό είναι ανέφικτο, διότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν μονάδες υγείας δίχως γιατρούς.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη θέσεων και ξεκαθάρισε ότι «η πρώτη αλλαγή που θα έχουμε μετά από 20 χρόνια στον τομέα της Υγείας, θα καθυστερήσει από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες». Λόγω του προβλήματος των προσλήψεων, δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να εκτιμήσει πότε ακριβώς θα λειτουργήσουν οι 70 πρώτες ΤΟΜΥ. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο καθαρός μισθός των γιατρών σε αυτές τις μονάδες, για τις οποίες δεν προβλέπονται εφημερίες, θα είναι 1.700 ευρώ καθαρά.

Οι ΤΟΜΥ αναμένεται όχι απλώς να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, αλλά να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο διαχείρισης της δημόσιας υγείας, καθώς θα επικεντρώνονται περισσότερο στην πρόληψη, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider