Φάμελλος: Αντίθετες με τη βιώσιμη ανάπτυξη οι θέσεις του Μητσοτάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάμελλος: Αντίθετες με τη βιώσιμη ανάπτυξη οι θέσεις του Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ την τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Μητσοτάκη, στη 82η ΔΕΘ, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε ότι «αυτές οι δηλώσεις είναι βαθύτατα αντιεπιστημονικές και απαρχαιωμένες και έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά και με τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης, που αποτελεί τη βάση της πολιτικής του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η εποχή που ο άνθρωπος ασχολείτο μόνο με την τεχνολογία και το κέρδος της ίσχυε στις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης, τον 19ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τη βάση της πολιτικής της Ευρωπαΐκής Ένωσης και χαρακτηρίζουν τη στάση όλης της ευρωπαϊκής οικογένειας, γιατί η ανάπτυξη οφείλει να λαμβάνει υπόψη τη διαθεσιμότητα και την αειφορία των φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων.

«Θεωρώ ότι με αυτές τις τοποθετήσεις ο κ. Μητσοτάκης διατυπώνει πολιτικές εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τη νομοθεσία της χώρας μας. Λειτουργεί ως πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων και μάλιστα όχι όλων των επιχειρηματιών, παρά ενός μικρού τμήματος, που δεν θέλει να εφαρμόζει τη νομοθεσία περιβάλλοντος», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Και πρόσθεσε: «Εάν η Ελλάδα δεν έχει καθαρό περιβάλλον δεν θα έχει τουρισμό. Εάν δεν έχει καθαρό το περιβάλλον δεν θα έχει καλά αγροτικά προϊόντα και ποιοτικά τρόφιμα. Εάν δεν έχει καθαρό περιβάλλον δεν θα έχει υγεία για τους πολίτες της. Οποιοσδήποτε αφήνει περιθώρια μείωσης της περιβαλλοντικής αξίας της χώρας, κάνει κακό και στη δημόσια υγεία, αλλά και στην οικονομική λειτουργία και στο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών».

Συνεπώς, η στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι «μονομερής και ακραία νεοφιλελεύθερη. Υποτιμά το περιβάλλον και τους πολίτες της χώρας, αρκεί να βγάλουν κέρδη λίγες επιχειρήσεις. Όμως, οι φορείς της επιχειρηματικότητας έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος, των ελέγχων και των αδειοδοτήσεων. Και αυτό διότι ο περιβαλλοντικός έλεγχος και οι αδειοδοτήσεις αποτρέπουν φαινόμενα όπως είναι το λαθρεμπόριο, η μαύρη αγορά, οι παράνομες απορρίψεις κλπ, τα οποία σχετίζονται με έλλειψη σεβασμού απέναντι και στον περιβαλλοντικό αλλά και στον φορολογικό κανόνα. Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θέλει ισοτιμία, ισονομία, διαφάνεια και σταθερούς κανόνες για να αναπτυχθεί», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου περιβάλλοντος».

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προσεχείς θεσμικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Φορέων Προστασίας του Περιβάλλοντος, το νέο λατομικό κώδικα και το νομοσχέδιο για τη δόμηση και τις αυθαίρετες κατασκευές. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν την απασχόληση, την κυκλική οικονομία, την ποιότητα ζωής, χωρίς να αυξήσουν το κόστος ζωής αλλά με σεβασμό στους κανόνες της αειφορίας.

«Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα, αλλά και αναπτυξιακός πόρος για την Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα είναι εις βάρος της χώρας μας», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider