Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για τον Σαρωνικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για τον Σαρωνικό

Πολιτική θύελλα έχει ξεσηκώσει η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό που προκάλεσε η βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ καθώς μετά την μόλυνση σε Σαλαμίνα και την Πειραϊκή, ίχνη της πετρελαιοκηλίδας εντοπίστηκαν στα 3,2 μίλια ανοιχτά της χερσονήσου του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα.

Από τη διαρροή 2.500 τόνων πετρελαίου, μεγάλα κομμάτια πετρελαιοκηλίδων και πίσσας έχουν «μαυρίσει» όλο το παραλιακό μέτωπο.

ΝΔ: Εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της καταστροφής

Εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό επισημαίνουν με επίκαιρη επερώτησή τους στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζουν ότι, ενώ από την επόμενη του ναυαγίου κοντά στη Σαλαμίνα, ο κ. Κουρουμπλής δήλωνε ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο και έχει περιοριστεί η διαρροή και η ρύθμιση, «η εξέλιξη όχι απλώς δεν τον δικαίωσε, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή στην περιοχή». Από την επομένη ημέρα, αναφέρουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «στις ακτές της Σαλαμίνας εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της τεράστιας θαλάσσιας ρύπανσης και αντί, να επέμβετε και να αντιμετωπίσετε, έστω και αργά, την καταστροφή εσείς αντιθέτως διαβεβαιώσατε ψευδώς το πανελλήνιο ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ η οικολογική καταστροφή επεκτάθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, στον Πειραιά, την Γλυφάδα και τη Βούλα».

Να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται περιοχές που έχουν πληγεί από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ξεκίνησε από τον Φλοίσβο και θα συνεχίσει σε Άλιμο και Γλυφάδα.

«Υπάρχουν βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και διερωτήθηκε: «Ποιος έκρινε ότι το καράβι ήταν αξιόπλοο; Γιατί άργησε αντιδράσει τόσο πολύ ο μηχανισμός; Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι σε συνθήκες νηνεμίας;»

«Ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα την Πειραϊκή Ακτή μαζί με το δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και διαπίστωσε τη μόλυνση που έχει προκαλέσει σε όλο το παραλιακό μέτωπο η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε «ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και τη Γλυφάδα, πλησιάζει τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Διαβεβαίωναν οι συναρμόδιοι υπουργοί από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έχει ελεγχθεί. Τόσες μέρες μετά προσπαθούν σήμερα να συντονιστούν».

Η κ. Γεννηματά ζήτησε να διερευνηθούν οι υπαρκτές και σοβαρότατες ευθύνες, όπως είπε, όσον αφορά το πλοίο. «Όμως αυτή τη στιγμή απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή», υπογράμμισε.

Το μεσημέρι στη Σαλαμίνα μαζί με τη δήμαρχο της πόλης η κ. Γεννηματά θα μεταβεί στη περιοχή του ναυαγίου για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στις ακτές της Σαλαμίνας.

Τζανακόπουλος: 16 λεπτά μετά την βύθιση μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

«Ήταν άμεση η κινητοποίηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στο Σαρωνικό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».

«Η προσπάθεια γίνεται από την πρώτη στιγμή, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, έγινε άμεσα αίτημα και στη διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μόλις έγινε αυτό εφικτό ενεργεί και ένα σκάφος το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στις ελληνικές θάλασσες για την αντιμετώπιση τέτοιων ατυχημάτων και η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε σχεδόν αμέσως», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι είναι ένα μεγάλο ατύχημα που είναι αρκετά δύσκολο στη διαχείρισή του.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι η παραίτησή του είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι ο υπουργός «είπε το αυτονόητο». Τόνισε επίσης πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη στο θέμα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες δημάρχων επισήμανε ότι «εν μέσω μιας μεγάλης επιχειρησιακής προσπάθειας δεν προσφέρεται να αποδίδουμε ευθύνες στον έναν ή στον άλλον».

Τσιρώνης: Το διεθνές λόμπι του πετρελαίου ευθύνεται για την καταστροφή

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό δήλωσε πως ευθύνεται η κοινωνία!

«Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι διεθνές που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας» δήλωσε ο Γιάννης Τσιρώνης στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε πως «δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι συνέπειες της ρύπανσης».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για καθυστέρηση της κινητοποίησης των αρμόδιων αρχών μετά το ναυάγιο, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως σε όλο τον κόσμο «δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός, όπως η πυροσβεστική και οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τις επιχειρήσεις καθαρισμού είναι ιδιωτικές».

Ενημερώθηκε για τη ρύπανση ο Σταύρος Θεοδωράκης

Με σκάφος του Λιμενικού, ο Σταύρος Θεοδωράκης πήγε το μεσημέρι στη Σαλαμίνα, όπου ενημερώθηκε εν πλω για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές από τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη, ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Κατά την επίσκεψή του στη Σαλαμίνα ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τη δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου και με τοπικούς παράγοντες. Μαζί με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, συνομίλησαν με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την περιοχή Κυνοσούρας, ανοιχτά της οποίας σημειώθηκε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το τέλος της επίσκεψής του δήλωσε πως πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα και ότι οι κάτοικοι είναι πολύ θυμωμένοι γι΄ αυτό που συνέβη καθώς ανατρέπει τη ζωή και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

«Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Κάποια γίνονται με καθυστέρηση, αλλά ο πανικός δεν είναι η λύση. Μιλήσαμε με τη δήμαρχο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επικοινωνία για το πώς θα μπορούσαμε να πιέσουμε για καλύτερες και γρηγορότερες αποφάσεις. Δεν πρέπει να παραμεληθεί η Σαλαμίνα. Προφανώς υπάρχουν και άλλα μέτωπα, αλλά αυτό το νησί που έχει τόσα προβλήματα και είναι πάντα περικυκλωμένο από πιθανές οικολογικές "βόμβες", θα πρέπει να έχει την προσοχή μας» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης

«Δεν πρέπει να δώσουμε μια αρνητική εικόνα της ευρύτερης περιοχής -σε όλους όσοι καραδοκούν και μιλούν για έναν κατεστραμμένο Σαρωνικό» τόνισε.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Σαλαμίνας απηύθυνε έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να μην αποχωρήσουν οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά να ενισχυθούν και να βοηθήσουν ώστε να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των ακτών το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider