Τσίπρας: Έρχονται διορθώσεις στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Έρχονται διορθώσεις στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Μήνυμα πως «η Ελλάδα θα πάει μπροστά» και θα «τα καταφέρει χωρίς να γίνει όμηρος συμφερόντων και εκβιασμών» απέστειλε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας.

«Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, «αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία και αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αριστερά».

«Συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους», τόνισε, για να δηλώσει περήφανος «που δώσαμε μάχες για να τελειώνουμε με ό,τι μας έφερε ως εδώ».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».

Αναφερόμενος στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα, σημείωσε πως «τις αποφύγαμε χάρη στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρεις εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».

«Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν εκείνη του δημοψηφίσματος, όπου ορισμένες δυνάμεις επιδίωκαν την κοινωνική καταστροφή. Ο λαός έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας», σημείωσε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας.

Με βελτιώσεις η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δέχεται βελτιώσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσει, δεν αντέχει άλλο. Όλοι γνωρίζουν ότι γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται σε μία χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. ενεργό πληθυσμό να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως «Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το ύψος των συντάξεων. Προτείνουμε το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Επιλέγουμε να μαζέψουμε τους πόρους όχι από περικοπές, αλλά από μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που προς τιμήν τους, δέχονται και οι ίδιοι.

Διορθώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Όπως δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός «Προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα. Στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών».

Για τους αγρότες θα ισχύσει το 2016, ό,τι ίσχυσε το 2015

«Θέλουμε να κάνουμε έναν εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες. Το φορολογικό δεν εμπεριέχεται στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά εμείς είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα. Για τους αγρότες θα ισχύσει το 2016, όσα ίσχυσαν το 2015», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση για ασφαλιστικό και αγρότες

«Κύριε Μητσοτάκη δεν γίνεται να είστε και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ», σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, καλώντας την αντιπολίτευση να «πει ποια είναι η πρότασή της για το ασφαλιστικό και τους αγρότες».

«Θα έδινε μάχη η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να προστατέψει τις συντάξεις; Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ του νεοφιλελεύθερου κ. Μητσοτάκη θα έδινε μάχη για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία; Θα έδινε μάχη για τον ΑΔΜΗΕ; Για να περιορίσει τις ιδιωτικοποιήσεις σε εννέα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να απαντήσει στη συνέχεια «Δεν θα έδιναν αυτές τις μάχες, γιατί δεν πιστεύουν αυτές τις μάχες. Η ιδεολογία και οι θέσεις τους είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ. Αφού φέσωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα μας κουνούν το δάχτυλο, μας ζητούν τα ρέστα και αρνούνται να προτείνουν εναλλακτικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Ο λαός θυμάται και γνωρίζει καλά ότι στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί».

Η μάχη είναι μπροστά μας

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας, αλλά η Ευρώπη, ένα χρόνο μετά, δεν είναι ίδια. Η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται και ήδη έχουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της εξέλιξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε πως είναι «αμετανόητοι και δογματικοί όσοι προσπαθούν να στήσουν σενάρια εκτροπής και επιχειρούν να ρίξουν μία κυβέρνηση που εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες. Όσο και αν παλεύουν, η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ρύθμιση του χρέους».

Θα κουραστούν κάποιοι να βρίσκονται στις θέσεις της αντιπολίτευσης, δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας.

Έρχεται νομοσχέδιο – τομή για τη δημόσια διοίκηση

«Εμείς ποτέ δεν πρόκειται να πολεμήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμήσουμε για τις ιδέες του με τις δικές μας ιδέες, θα τον πολεμήσουμε για τις πράξεις του και για όσα έκανε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν καθαίρεσε διευθυντές και προϊσταμένους και σήμερα στα υπουργεία έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης σε μια νύχτα», τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αντίθετα με όσα έπραξε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο τερματίζεται το ρουσφέτι και η κομματοκρατία.

«Θα το στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα Ποταμίσια εξαπτέρυγα;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να καταγγείλει επίσης ότι «μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ξεπληρώνουν γνωστά γραμμάτια».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις και πως ο διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες θα διεξαχθεί.

«Ελπίζω να συναινέσει η ΝΔ, αλλιώς θα έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει φωτοβολίδα της Ιστορίας

«Έναν χρόνο μετά, τα διλήμματα διαγράφονται πιο καθαρά από ποτέ, φαίνονται πιο καθαρά οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης: Από τη μια η νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη που στηρίζεται από την ακροδεξιά του κ. Σαμαρά που ανταμείβεται και με αντιπροεδρία και από την άλλη, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολλοί ενάντια στους λίγους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πλειοψηφία του λαού που δεν θέλει να ξαναγίνει όμηρος του παλιού καθεστώτος.

Υπενθυμίζοντας παλαιότερη αποστροφή του, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής», υπογράμμισε ότι «σήμερα λέω πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει φωτοβολίδα της Ιστορίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαϊκός κόσμος» εξήγησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους που δουλεύουν και αγωνιζόμαστε να ελαφρύνουμε τα βάρη τους».

Έκανε, ταυτόχρονα, λόγο για «συμμαχία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων». Στη συνέχεια επισήμανε ότι ο κόσμος έχει δίκιο να αγωνιά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε τον κόσμο να διαδηλώνει».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το έτος μηδέν, ώστε η χώρα να πορευθεί από άλλη θέση για το μέλλον της, ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος είναι το 2021, στην 200ή επέτειο από την Επανάσταση, να έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider