Ζαχαριάδης στο insider.gr: H οικονομία μπορεί να τα καταφέρει παρά τους καταστροφολόγους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαχαριάδης στο insider.gr: H οικονομία μπορεί να τα καταφέρει παρά τους καταστροφολόγους

«‪Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "Β-" από "CCC" είναι άλλη μια θετική είδηση μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές», αναφέρει στο insider.gr ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Εντούτοις, σημειώνει, πως «δεν είναι ώρα για οποιουδήποτε είδους πανηγυρισμούς αλλά για σκληρή δουλειά, άλλωστε αυτή η κυβέρνηση ποτέ δεν μίλησε για κανενός είδους Success Story!» και τονίζει πως προτεραιότητα παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

«Η σταθεροποίηση της μακροοικονομίας επιβάλει ως απόλυτη προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. H ελληνική οικονομία άντεξε και μπορεί να τα καταφέρει παρά τους καταστροφολόγους, τους κινδυνολόγους και τους πρόθυμους νεκροθάφτες της. Μείωση της ανεργίας, μεταρρυθμίσεις για αλλαγές στο στενό και το ευρύτερο κράτος, αύξηση των επενδύσεων, ομαλοποίηση της οικονομίας και εκλογίκευση της πολιτικής αντιπαράθεσης θα συμβολίσουν την νέα αφετηρία για τη χώρα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Στην νέα θετική αυτή προοπτική της οικονομίας μετά την αναβάθμιση το οίκου Fitch αλλά και των οίκων Standard's & Poor's και Moody's που είχαν προηγηθεί αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Οικονομικών. Όπως σημειώνει η θετική αυτή έκβαση «αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Eλλά​δας στις αγορές». Τέλος σημειώνει πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο ​την​ δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο οίκος αξιολόγησης όχι μόνο αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β-» από «CCC» αλλά και ταυτόχρονα εκτίμησε ότι η χώρα έχει πλέον θετικές προοπτικές. Η αναπάντεχη αυτή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch θεωρήθηκε, μάλιστα, πρώτης τάξεως «δώρο» στην κυβέρνηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε καλύτερη αξιολόγηση από τη Fitch Ratings ήταν τον Ιανουάριο του 2015 (Β με αρνητικές προοπτικές) ενώ το Μάρτιο του 2015 η αξιολόγηση της Ελλάδας είχε υποβαθμιστεί σε CCC.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Fitch Ratings μεταξύ άλλων τονίζει πως οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα δώσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους το 2018.


Επιπλέον αναφέρει ότι το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και το ρίσκο ανατροπής των πολιτικών του προγράμματος από κάποια μελλοντική κυβέρνηση είναι περιορισμένο.

Πρόκειται με άλλα λόγια για μια πρώτης τάξεως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Και αυτό γιατί, πλέον ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του εν όψει της κρίσιμης ομιλίας στη ΔΕΘ, όπου θα κληθεί να αναπτύξει τη στρατηγική του μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ουσιαστικά, η απρόσμενη αυτή αναβάθμιση, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, του επιτρέπει να φέρει στο τραπέζι το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Παράλληλα, ο θετικός αιφνιδιασμός επιτρέπει στην κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, φεύγοντας από το μέτωπο των πυρκαγιών, στο οποίο έχει υποστεί σφοδρότατη κριτική και μεταφέροντας την κουβέντα στα θέματα της οικονομίας.

Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή συμπίπτει χρονικά και με την επίσκεψη Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται στην Ελλάδα στις 7 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα δώσει θετικό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Τέλος, η αναβάθμιση αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική πλευρά και εν όψει της κρίσιμης τρίτης αξιολόγησης. Το οικονομικό επιτελείο (όποιο και αν είναι αυτό) αναμένεται να αξιοποιήσει τις θετικές εκτιμήσεις της Fitch Ratings προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της.

Πλέον, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, μένει να αποδειχθεί αν η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη θετική αυτή εξέλιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider