Μητσοτάκης: Εγώ δεν είμαι Τσίπρας του 2014

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Εγώ δεν είμαι Τσίπρας του 2014

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κινδυνεύει και ο ίδιος να πιστέψει τα παραμύθια του, όπως πάει. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η χώρα έχασε τρία χρόνια, με αφορμή την έξοδο στις αγορές, ενώ προανήγγειλε επιστολή στον ΠτΒ Νίκο Βούτση για το μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή και τόνισε, αναφορικά με την υπόθεση του Ρουβίκωνα, ότι «η μόνη εντολή που πήρε η Αστυνομία πρόσφατα ήταν να κάνει τους ταξιτζήδες του Ρουβίκωνα».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι επιδιώκει, όπου πηγαίνει, να συναντά τις παραγωγικές τάξεις, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, ενώ εξήγησε ότι το βασικό ζήτημα που ακούει είναι αυτό της υπεροφορολόγησης. «Οι φόροι είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου επταμήνου του 2015», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας ομολόγησε ότι ο ίδιος οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, επέλεξε την τυφλή σύγκρουση και την πληρώσαμε πολύ ακριβά».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών, με βάση τα όσα περιγράφει στο βιβλίο του ο κ. Βαρουφάκης, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες παραγράφονται στα 2 χρόνια και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, πλην όμως επέμεινε περισσότερο στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, λέγοντας πως αυτές θα διερευνηθούν όπως και να έχει.

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές, ο πρόεδρος της ΝΔ την συνέκρινε με αυτή της Πορτογαλίας, η οποία επίσης βγήκε από το Μνημόνιο, και είπε ότι το επιτόκιο είναι σημαντικά χαμηλότερο. «Η χώρα έχασε τρία χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες που θα αποδοθούν στις επόμενες εκλογές». Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέθεσε, μάλιστα, ότι πολλοί πολίτες τους οποίους συναντά στις περιοδείες του του λένε ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό ήταν τεράστιο λάθος. «Εγώ γυρίζω όλη την Ελλάδα, περπατάω στον δρόμο, δεν πηγαίνω σε προστατευμένες κομματικές φιέστες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχουν και ζητήματα που πολίτες του θέτουν, αλλά δεν μπορεί να κάνει. «Μου ζήτησαν μια πιο επιθετική αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ανέφερε «οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι αυτό που λέει η λέξη, δεν στοιχειοθετείται σε καμία περίπτωση δικαίωμα μονιμότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε σε υψηλούς τόνους και το μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. «Είναι ντροπή της πλειοψηφίας και του ΠτΒ αυτό που γίνεται στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κλείνει το μάτι στις συντεχνίες». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα στείλει επιστολή στον ΠτΒ για να ρωτήσει γραπτώς και να λάβει αντίστοιχες απαντήσεις, για το τι συνέβη με τον Ρουβίκωνα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε, δε, λόγο για «εξοργιστική ανοχή σε αναρχικές, ακροαριστερές ομάδες» και τόνισε ότι «στα Εξάρχεια δεν υπάρχει κράτος». «Ανεχόμαστε ένα ΚΕΠ στη μέση της πλατείας, ανεχόμαστε καταλήψεις ιδιωτικών χώρων, εμπόριο ναρκωτικών, βανδαλισμό ακυρωτικών μηχανημάτων, την κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων και αλλάζει και το σύστημα ασύλου, ώστε να μπορούν οι «κύριοι» να χρησιμοποιούν τον πανεπιστημιακό χώρο ως ορμητήριο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «η μόνη εντολή που πήρε η Αστυνομία πρόσφατα ήταν να κάνει τους ταξιτζήδες του Ρουβίκωνα».

Μιλώντας για την ένταση στον άξονα κυβέρνησης-δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα προηγούμενα 43 χρόνια της Μεταπολίτευσης. «Ναι, κ. Τσίπρα είναι θεσμικό εμπόδιο στις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας η δικαιοσύνη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και μίλησε για υπουργούς που υβρίζουν τους δικαστές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, ο οποίος προανήγγειλε άλλη σύνθεση και άλλη έκβαση ακόμα στην υπόθεση της Ηριάννας.

«Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να πιστέψει ο ίδιος τα παραμύθια του και αυτό είναι ανησυχητικό», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Λαμία, ενώ μίλησε για τη χώρα που μπαίνει στη ρότα της κανονικότητας, αλλά δεν φεύγει μπροστά. «Γι’ αυτό απαιτείται η πολιτική αλλαγή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας μάλιστα ότι «με αυτή την πορεία αυτής της κυβέρνησης, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη σε βαθμό που να μπορούμε να δανειστούμε με λογικά επιτόκια το 2018».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο για την Παιδεία «έκτρωμα» και τόνισε ότι η ΝΔ έχει έτοιμο το δικό της σχέδιο, το οποίο είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του νόμου Διαμαντοπούλου, με πρόβλεψη για σκληρή αξιολόγηση των ιδρυμάτων, δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων, αξιοποίηση της περιουσίας τους κ.ο.κ., ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για αλλαγή του αρ. 16, προκειμένου να μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά, όχι απλά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. «Ο κόσμος αλλάζει με φοβερή ταχύτητα και η κυβένρηση είναι κολλημένη σε ένα σύννεφο αριστερίστικων αγκυλώσεων», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επανερχόμενος στην κριτική του στον πρωθυπουργό, είπε ότι «οι πολίτες δεν έχουν κοντή μνήμη» και ότι « μόνο αναπτυξιακά συνέδρια δεν είναι αυτά που γίνονται». Παράλληλα, έκανε λόγο για «περιφερόμενη κουστωδία υπουργών», και προσέθεσε ευρύτερα ότι «εγώ δεν είμαι Τσίπρας του 2014, να επιδιώκω την καταστροφή της χώρας, για να γίνω πρωθυπουργός στα συντρίμμια της».

Μιλώντας για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έκανε λόγο για Τ.Α. που πρέπει να είναι «ακηδεμόνευτη, η οποία να έχει μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας, να μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της, ενώ, ερωτώμενος για το αν η ΝΔ θα δώσει αυτοδιοικητικά χρίσματα, είπε ότι «η κοινωνία φεύγει πια από τη λογική των σκληρών χρισμάτων, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Χρίσματα, όπως τα γνωρίζουμε πια πιστεύω ότι δεν έχουν πια μεγάλο νόημα». Πλην όμως, τόνισε ότι «προτεραιότητα της ΝΔ είναι οι εθνικές εκλογές, όχι οι αυτοδιοικητικές».

Τέλος, μιλώντας για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με βάση το αρ. 110, όπου ρητά ορίζεται η διαδικασία, ενώ τόνισε ότι και ο ΠτΔ έχει αρθρογραφήσει εναντίον μιας τέτοιας σκέψης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ‘συνταγματικό ακτιβισμό του κ. Τσίπρα που έχει πέσει στο κενό» και τόνισε ευρύτερα για τη διαδικασία αναθεώρησης ότι «θα ξεκινήσει στη Βουλή και θα τελειώσει στη Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε ευχόμενος στον πρωθυπουργό χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του σήμερα και, σχολιάζοντας τις τελευταίες του δηλώσεις ότι grosso modo, μπορεί να έχει πει ψέματα, αλλά κλέφτης δεν είναι, είπε ότι θα του στείλει δώρο μια κορνίζα με ένα σκίτσο του Αρκά, ο οποίος έγραψε «Είμαι ψεύτης, αλλά σας ορκίζομαι ότι δεν είμαι κλέφτης. Με πιστεύετε;».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider