Μεγάλες προσδοκίες – και προκλήσεις – για την Amazon, την Alphabet και τη Facebook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες προσδοκίες – και προκλήσεις – για την Amazon, την Alphabet και τη Facebook

Οι τρεις πιο πολύτιμες εταιρείες Internet στον κόσμο – η Alphabet, η Amazon και η Facebook – θα δώσουν στη δημοσιότητα τις εκθέσεις κερδών τους αυτή την εβδομάδα, ύστερα από ένα ράλι στις μετοχές τεχνολογίας που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις προσδοκίες των επενδυτών.

Μετά την εκτόξευση της αξίας των τριών εταιρειών το διακύβευμα εν όψει των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου είναι μεγάλο, και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τυχόν σημάδια διακοπής στο momentum της ανάπτυξής τους θα μπορούσαν να στείλουν τις μετοχές τους στον κατήφορο.

Η συνολική αξία του τομέα τεχνολογίας του δείκτη S&P 500 την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε για πρώτη φορά το ρεκόρ που κρατούσε από τον Μάρτιο του 2000, πριν σκάσει η φούσκα των dotcom. Οι επενδυτές επιβραβεύουν εταιρείες που κυριαρχούν στους τομείς τους, όπως η Google και η Facebook στην online διαφήμιση και Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ τιμωρούν μικρότερους ανταγωνιστές όπως η Snap που δεν καταφέρνει να πιάσει τις επιδόσεις τους.

«Κάθε ένδειξη διακοπής στο momentum της επιχείρησης προφανώς θα αλλάξει την πορεία των μετοχών» επισημαίνει ο Τζαν Ντόσον, αναλυτής στην Jackdaw Research. «Είναι δύσκολο να δούμε την αξία των εταιρειών να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αυτή τη στιγμή, εκτός αν υπάρξει κάποια μεγάλη θετική έκπληξη».

Η Amazon και η Alphabet (μητρική της Google) συνήθως βλέπουν τις μετοχές τους να κερδίζουν τουλάχιστον 5% την ημέρα μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Μία σημαντική εξαίρεση στον κανόνα σημειώθηκε πριν από έξι μήνες, όταν οι μετοχές και των τριών εταιρειών έπεσαν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2016.

Αυτή η πτώση, βέβαια, δεν κράτησε πολύ: οι μετοχές της Facebook ανέβηκαν σχεδόν 30% από την αρχή του χρόνου, της Alphabet 20% και της Amazon 27%. Μακροπρόθεσμα, η πορεία της Facebook δείχνει ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένου ότι τα τελευταία τρία τρίμηνα οι μετοχές της πέφτουν μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κι ας ξεπερνάει τις προβλέψεις της Wall Street τόσο για τα έσοδα όσο και για τα κέρδη.

Η Facebook προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα επιβραδυνθεί καθώς πλησιάζει το σημείο κορεσμού στον αριθμό των διαφημίσεων που μπορεί να προβάλλει στο newsfeed των χρηστών. Ωστόσο τα σημάδια αυτής της επιβράδυνσης δεν έχουν ακόμη γίνει ορατά, ενώ η εταιρεία προσθέτει ακόμα περισσότερες νέες θέσεις διαφημίσεων στην «οικογένεια» εφαρμογών της, ανάμεσά τους το Instagram και το Messenger.

Όπως η Facebook, έτσι και η Alphabet έχει επωφεληθεί τα τελευταία χρόνια από την τεράστια άνοδο της online διαφήμισης. Το μέγεθος της Google ως μηχανής αναζήτησης και χώρου προβολής διαφημίσεων είναι αδύνατο να το πλησιάσει ο ανταγωνισμός, και το αποτέλεσμα είναι συνασπισμοί εναντίον της, όπως η News Media Alliance από τη News Corp και άλλους ομίλους MME των ΗΠΑ, που απαιτεί κανονιστικές αλλαγές. Κι ενώ οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση διαφημίσεων στο YouTube και άλλα παρακλάδια της Google χαλάνε επιφανειακά τις επιδόσεις της εταιρείας, οι εκπλήξεις αναμένονται από άλλα τμήματα της Alphabet, τομείς όπως η αυτόνομη οδήγηση και η υγεία.

Οι αναλυτές θα αναζητήσουν επίσης στα αποτελέσματα της Amazon ενδείξεις ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να δεχθεί νέο κύμα επενδύσεων. Παρά την υψηλή ανάπτυξη της Amazon Web Services, του τμήματος cloud computing που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του ομίλου, η Amazon περιμένει μία από τις λιγότερο κερδοφόρες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, με περιθώριο καθαρού κέρδους μόλις 1,8% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider