Παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου

«Είναι ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες». Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας την περίοδο 2010-2015, υπό την προεδρία του Α. Γεωργίου, ο ίδιος ανέφερε πως η Επιτροπή έχει δηλώσει «ξεκάθαρα» την άποψή της σε επιστολή προς τις ελληνικές αρχές τον Αύγουστο του 2016.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε την «πεποίθηση» της Επιτροπής ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η στατιστική υπηρεσία σε συνέχεια των «θεμελιωδών αλλαγών στη νομοθεσία» και των «απαραίτητων εγγυήσεων» που εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, είναι «αποτελεσματικό».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της που είχε δοθεί τον Αύγουστο του 2016 στη δημοσιότητα με αφορμή τις κατηγορίες προς τον Ανδρέα Γεωργίου, ζητούσε από τις ελληνικές αρχές «να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από αυτές τις αβάσιμες αξιώσεις».

Ακόμη, καλούσε τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων καθώς και την ανεξαρτησία του ελληνικού στατιστικού συστήματος, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζει η ελληνική στατιστική νομοθεσία και η Δέσμευση για την Αξιοπιστία των Στατιστικών Στοιχείων του 2012.

Μάλιστα, στην εν λόγω επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρος της Κομισιόνμ, Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβισί και Θίσεν η οποία είχε σταλεί στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα αυτό, η Κομισιόν τόνιζε ότι τα έγκυρα και αξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων.«Δημοσιεύματα του Τύπου ωστόσο αμφισβητούν την ποιότητα και αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα. Αν και η Κομισιόν, ως αρχή της, δεν θα σχολιάσει μεμονωμένες εθνικές νομικές διαδικασίες, ανησυχεί για αυτά τα δημοσιεύματα καθώς θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που στηρίξουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider