Αποκλιμάκωση για τα σκουπίδια αναμένει το Μαξίμου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκλιμάκωση για τα σκουπίδια αναμένει το Μαξίμου

Μπορεί κατά τη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, να απέφυγε να απαντήσει ρητά επί ερώτησης για το αν προσανατολίζεται η κυβέρνηση ακόμα και να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, ώστε να μαζέψει εντυπώσεις, πλην όμως φαίνεται πως το Μαξίμου εκτιμά ότι η κατάσταση θα… αποδραματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και γι’ αυτό το λόγο τηρεί στάση αναμονής.

Τούτων δοθέντων, καμία απόφαση περί χρήσης στρατιωτών δεν έχει ληφθεί, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε πάρα πολλούς δήμους παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ακόμα και αν βγήκε στον δρόμο ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας. Αντίθετα, το Μαξίμου δεν αποκλείει η απεργία να λήξει ακόμα και σήμερα, με το πέρας των ήδη προγραμματισμένων κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς, από προχθές, η κυβέρνηση δεν έκανε κάποια άλλη κίνηση προς την πλευρά των συνδικαλιστών. Παράλληλα, ήδη από το βράδυ της Τρίτης έχει ψηφιστεί η τροπολογία Σκουρλέτη, συνεπώς πλαίσιο για την επόμενη ημέρα υφίσταται ήδη.

Κάπως έτσι και παρά τη σκληρή κόντρα, ακόμα και με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με τη ΝΔ στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ώστε έως το Σαββατοκύριακο να έχει αποκατασταθεί πλήρως η αποκομιδή των σκουπιδιών. Είναι, βέβαια, σαφές πως τυχόν τέτοια εξέλιξη θα βάλει στο συρτάρι όποιον plan b για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, με δεδομένο και τον καύσωνα. Από την άλλη, αν παρ’ ελπίδα η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφασίσει νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα χρησιμοποιήσει τις διαθέσιμες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, χωρίς όμως περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση.

Συν τοις άλλοις, το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει πίσω από την παράταση της απεργίας δάκτυλο της ΝΔ, με στόχο να υπάρξει πολιτική φθορά της κυβέρνησης και να μην φανεί πως δόθηκε λύση κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Παράλληλα, μια ακόμα εξήγηση που δίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη στάση της ΝΔ είναι, σύμφωνα με αυτούς, το σχέδιο που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση για παράδοση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ως προς την εμπλοκή των ιδιωτών, πέρα από τη διάψευση του πρωθυπουργού στη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το ξέκοψε και ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης άφησε παράθυρο ανοιχτό και για κατάργηση της διάταξης στον νόμο του Καλλικράτη που επιτρέπει τις ΣΔΙΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider