Πολιτικά τζαρτζαρίσματα πάνω από τους γεμάτους κάδους

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτικά τζαρτζαρίσματα πάνω από τους γεμάτους κάδους

Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ εν τέλει να παρατείνει την απεργία της προκάλεσε νέο γύρο αναστάτωσης, καθώς μετά την πρωινή συνάντηση των συνδικαλιστών με τον πρωθυπουργό και τις διαβεβαιώσεις που αυτός είχε παράσχει για νέες, βελτιωτικές ρυθμίσεις, η κατάσταση φαινόταν πως έβαινε προς εκτόνωση.

Κι όμως, οι συνδικαλιστές αποφάσιζαν την παράταση των κινητοποιήσεών τους, την ώρα όμως που το μέτωπο έχει αρχίσει και σπάει. Και αυτό, γιατί αφενός σε ορισμένες περιοχές αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους, αφετέρου η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για την ολιγόμηνη ανανέωση συμβάσεων και τις τις μονιμοποιήσεις μέσω ΑΣΕΠ ψηφίστηκε, συνεπώς η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να επιδέχεται μόνο παραμετρικών αλλαγών. Τούτου δοθέντος, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η κίνηση των συνδικαλιστών να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις δεν μπορεί να πηγαίνει πέρα από την Πέμπτη και δεν αποκλείεται να είναι μια επικοινωνιακή ρελάνς, ώστε να μην επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να χρεωθεί τυχόν άρση του αδιεξόδου.

Όπως είναι φυσικό, πάντως, η παράταση της εκκρεμότητας και η διάχυτη δυσωδία προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με το Μαξίμου να κατακρίνει και τη στάση της ΔΑΚΕ, η οποία το πρωί τασσόταν υπέρ της διακοπής της απεργίας, στη συνέχεια ψήφισε «λευκό». Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να βάλλει εναντίον της ΝΔ για τη στάση των γαλάζιων συνδικαλιστών, λέγοντας «μέσω της ΔΑΚΕ επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία. Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν «κατά» της απεργίας σήμερα ψήφισαν «λευκό», προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων». Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ και στον Alpha.

Πάντως, η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της, την οποία εξέφρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί άμεσης λύσης της απεργίας, αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων και εξεύρεση λύσης χωρίς τη δυνατότητα μονιμοποιήσεων. «Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες. Η κυβέρνηση η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ας εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος», σημείωναν από το γραφείο Τύπου της ΝΔ το βράδυ της Τρίτης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά σε σκωπτικό ύφος περί μηδενικής πολιτικής συνέπειας της ΝΔ.

Όπως και να έχει, πάντως, η δυσώδης κατάσταση με τα σκουπίδια παραμένει, όσο οι εργαζόμενοι δεν βγαίνουν πλήρως στους δρόμους, πλην όμως η πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, την ώρα που δεν διαφαίνεται τι θεαματικά διαφορετικό προτίθεται να κάνει το Μαξίμου, πέραν της στάσης αναμονής και των όσων είπε στους συνδικαλιστές ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider