Προσπάθεια πολιτικού απεγκλωβισμού εν μέσω δυσοσμίας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια πολιτικού απεγκλωβισμού εν μέσω δυσοσμίας

Να απεγκλωβιστεί πολιτικά επιχειρεί η κυβέρνηση από το ζήτημα των σκουπιδιών, μιας και από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου δεν δέχεται τις μονιμοποιήσεις που ζητούν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ και από την άλλη η οργή των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας, με τα σκουπίδια να έχουν ξεχειλίσει από τους κάδους απορριμμάτων, να δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι και μετά τη συνάντηση-φιάσκο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Μέγαρο Μαξίμου πήρε την κατάσταση στα χέρια του, με τον πρωθυπουργό να προσκαλεί τους εργαζομένους στις 10:00, προκειμένου να συζητήσουν και να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Σε κυβερνητικούς κύκλους εκτιμάται πως δεν αποκλείεται να υπάρξει άρση του αδιεξόδου το επόμενο διάστημα, πλην όμως το… πότε είναι απροσδιόριστο, ενώ ως προς το «πώς», αυτό που απορρίπτεται διαρρήδην από κυβερνητικά χείλη είναι το ενδεχόμενο μονιμοποιήσεων, όπως ζητεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μιας και είναι κάτι πλήρως ασύμβατο με το πλαίσιο που έχει θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφασή του.

Τούτων δοθέντων και με την ένταση που υπάρχει στον άξονα υπουργείο Εσωτερικών-ΠΟΕ-ΟΤΑ να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, είναι άδηλο, αν θα μπορέσει να υπάρξει απτή πρόοδος ακόμα και σήμερα, ενώ ο κ. Σκουρλέτης επιμένει στη ρύθμιση που προτείνει για λύση μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο οποίος όμως καλύπτει λιγότερες θέσεις από τις υφιστάμενες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αντιδρούν έντονα. Ήδη, πάντως, από χθες ο αρμόδιος υπουργός είχε προαναγγείλει πως προσανατολίζεται στην κατάθεση ρύθμισης με βελτιωμένους όρους, καθώς θα προβλέπεται μεταξύ άλλων αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις. Παράλληλα, καταργείται το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Είναι, πάντως, σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν χτυπήσει δυνατά «καμπανάκια», λόγω των έντονων αντιδράσεων των πολιτών, οι οποίοι πλέον λίγο ενδιαφέρονται για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο και ζητούν άμεση παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να αποκατασταθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών, μιας και η σημερινή κατάσταση, πέραν της προφανούς δυσοσμίας, επιφυλάσσει κινδύνους και για τη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναγκαστεί να προβεί σε συστάσεις. Παράλληλα, είναι και η πρώτη σοβαρή κρίση σε επίπεδο καθημερινότητας που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση στην πορεία προς την αποκατάσταση της κανονικότητας, με αποτέλεσμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι πάντες να βρίσκονται σε εγρήγορση, μιας και κεντρική διαπίστωση είναι ότι, μετά τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει απτές και μετρήσιμες επιτυχίες στο πεδίο, κάτι που μέχρι στιγμής παραμένει ακόμα ζητούμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider