Ζελτεμάγιερ: Το ΔΝΤ κάνει καλά και επιμείνει σε πλεόνασμα 1,5%

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελτεμάγιερ: Το ΔΝΤ κάνει καλά και επιμείνει σε πλεόνασμα 1,5%

Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να καταγράφει η Ελλάδα μετά το 2022 θα πρέπει να είναι της τάξεως του 1,5% και όχι στην περιοχή του 2,2% του ΑΕΠ όπως αποφάσισε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου υιοθετεί και ο γνωστός οικονομολόγος του Peterson Institute for International Economics Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Tζέρι Ράις στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Ταμείου χθες υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο για την περίοδο 2023 - 2060.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο θα συνταχθεί με βάσει τους στόχους και τις παραμέτρους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές πλέονασμα) που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Ο Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ ερωτήθηκε για τις δηλώσεις Ράις και συγκεκριμένα για το εαν το ΔΝΤ πρέπει να επιμείνει στη θέση για πλεονάσματα 1,5% έως το 2060 και δεν άφησε κανένα περιθώριο για το αντίθετο: «Εφόσον μιλάμε για την περίοδο μετά το 2022 το Ταμείο θα πρέπει να επιμείνει στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%», απάντησε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως σε ανάλυση που δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας στο Peterson Institute for International Economics ο Ζελτεμάγιερ ανέφερε πως ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών δεν συνέβη ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider