Κατρούγκαλος: «Δεν έχουμε επίσημη αντίδραση από Θεσμούς»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατρούγκαλος: «Δεν έχουμε επίσημη αντίδραση από Θεσμούς»

Για τον αντίκτυπο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, ως καθοριστικού παράγοντα για την πορεία της αξιολόγησης έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη προς τους Έλληνες ανταποκριτές στο πλαίσιο της Διυπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Αναφερόμενος στις πρώτες αντιδράσεις των θεσμών, δήλωσε ότι «Δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από τους θεσμούς για τις πάνω από 170 σελίδες που τους στείλαμε. Είναι η πρώτη φορά που έχουν αυτοί να μεταφράζουν και όχι εμείς, όπως γινόταν μέχρι τώρα που μας ερχόντουσαν έτοιμα από τις Βρυξέλλες, τα σχέδια για τη νομοθέτηση. Αυτή είναι μια εθνική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι στο Eurogroup δεν θα γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό γιατί δεν έχει ακόμα προηγηθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ωστόσο όπως επεσήμανε, «τα πρώτα ανεπίσημα μηνύματα είναι θετικά». Για το θέμα αυτό πρόσθεσε ότι κατά την ψηφοφορία «δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική ψηφοφορία».

Όσον αφορά στην αξιολόγηση και στη συμβολή του ΔΝΤ, ο υπουργός επεσήμανε ότι η παρουσία του ΔΝΤ δεν είναι αντικείμενο της αξιολόγησης. «Το ΔΝΤ θα αξιολογήσει το ίδιο την παραμονή του στο πρόγραμμα. Εμείς θεωρούμε ότι σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη. Από εκεί και μετά δεν θέτουμε εμείς ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ».

Ως προς την αξιολόγηση, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. «Ακριβώς για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Νομίζω ότι πια έχουμε καθαρίσει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Τα τελευταία νομοσχέδια, τα κρίσιμα περνούν και ψηφίζονται, η ανάπτυξη θα ξεκινήσει, είναι σημαντικό να έχουμε και μια ανακούφιση για το χρέος, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης που ούτως ή άλλως έρχονται», ανέφερε.

Για τον χρόνο ψήφισης του ασφαλιστικού, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «Σκοπεύουμε να το καταθέσουμε μέσα στον Γενάρη. Επομένως η ψηφοφορία να γίνει την πρώτη εβδομάδα, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου».

Μιλώντας για την ενοποίηση των ταμείων και τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο υπουργός ανέφερε ότι οι προηγούμενες ενοποιήσεις, αρκετές από τις οποίες είχαν ενθαρρύνει και οι δανειστές, ήταν εικονικές ενοποιήσεις. Έμπαιναν δηλαδή, τα ταμεία στο ΙΚΑ, αλλά κρατούσαν τους δικούς τους κανόνες υπολογισμού σύνταξης. Έτσι, σήμερα το ΙΚΑ δίνει τις συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους. «Εμείς αντίθετα έχουμε έναν και μόνο τρόπο υπολογισμού για όλους, δημόσιους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider