Ένταση κάτω από τα χαμόγελα Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένταση κάτω από τα χαμόγελα Τσίπρα-Γιλντιρίμ

«Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να επιλύσουμε χρόνια ζητήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «θετική ατζέντα», δηλαδή τα θέματα στα οποία οι δύο χώρες βρίσκουν κοινά σημεία συνεργασίας: «Διαπιστώσαμε με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ πως αναπτύσσονται στα δεδομένα της εποχής μας οι οικονομικές μας σχέσεις οι οποίες ενισχύονται σταθερά τα τελευταία χρόνια με νέες εκατέρωθεν επενδύσεις για ανάπτυξη. Οι διασυνοριακές επαφές και ο τουρισμός αυξάνονται. Ποτέ ξανά δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στις κοινωνίες μας να ανακαλύψουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Το βλέπουμε ιδιαιτέρως στους νέους».

Ο πρωθυπουργός σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στην στήριξη της Ελλάδας κατά την διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία: «Σε αυτό το πνεύμα η στήριξη στη Δημοκρατία και τη νομιμότητα στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Τουρκία, οικοδομήθηκε αμοιβαία η εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε μιλώντας για την ενέργεια: «Η θετική ατζέντα αναπτύσσεται σε στρατηγικούς τομείς. Όπως στον τομέα της ενέργειας με τον αγωγό ΤΑΡ και Turkish Stream».

Παράλληλα επεσήμανε την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς των μεταφορών και της ασφάλειας ενώ έκανε αναφορά και στην ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό «που είναι ναι μεν δύσκολη αλλά έχει μειώσει τους θανάτους προσφύγων».

«Επεσήμανα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι προσφέρει στην επίλυση των θεμάτων που μας απασχολούν, και μπορεί να αποτελέσει την βάση για την συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και αντιμετώπιση προκλήσεων στην γειτονιά μας. Υπογράμμισα ότι θα συνεχίσουμε να αποτελούμε στενή σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στηρίζοντας την απελευθέρωση των θεωρήσεων και την παροχή κονδυλίων της ΕΕ στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι η θετική ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και εκατέρωθεν σεβασμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε και το γεγονός ότι συνεχώς γίνονται παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των χωρικών υδάτων από την Τουρκία: «Είχαν την ευκαιρία να επισημάνω στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ πως η συνεργασία μας μέχρι το περασμένο μήνα δεν ήταν πάντοτε δυνατή. Αναφέρομαι στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και των χωρικών υδάτων. Τόνισα στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου, η παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί στις κοινωνίες τους και την καλή συνεργασία και γειτονία, δηλαδή στην θετική ατζέντα. Με αυτές τις πρακτικές αυξάνονται οι κίνδυνοι ατυχήματος και του στρατιωτικού προσωπικού. Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: θα έχουμε ανοιχτή επικοινωνία, θα ενθαρρύνουμε επικεφαλής ΓΕΣ να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία, να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε στην συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό επεσήμανε «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική δεδομένης της αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Μια λύση στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ, που θα επιτρέπει στην επανενωμένη Κύπρο να παρέχει ασφάλεια σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Αποφασίσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και να κάνουμε ότι μπορούμε για να έρθει η λύση».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ για την επίσκεψη και την ειλικρινή συζήτηση μαζί του. Να συνεχίσουμε την επαφή μας, τον διάλογο και την επικοινωνία. Ευχαριστώ και εύχομαι καλή συνέχεια στο ταξίδι σας και να τα πούμε σύντομα από κοντά».

Μπιναλί Γιλντιρίμ

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε την επίσκεψη και θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη μου για την εξαιρετική φιλοξενία» είπε αρχικά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και συνέχισε: «Πράγματι διενεργήθηκε μια συνάντηση την οποία την χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια και η αμεσότητα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα διμερών σχέσεων αναφερθήκαμε στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και μπορέσαμε να συζητήσουμε με βάση την ειλικρίνεια και την αμεσότητα».

«Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος, άρα σημαίνει κοινή μοίρα και άρα κοινό μέλλον» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και επεσήμανε την ανάγκη να «εστιάζουμε σε αυτά που συμφωνούμε και όχι αυτά που διαφωνούμε». Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε πως πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν βήματα για πρόοδο των σχέσεων επιλύοντας τα ζητήματα που προκύπτουν με τον «διάλογο που πρέπει να διέπει τις διμερείς σχέσεις».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ευχαρίστησε «την Ελλάδα για την στήριξη που μας παρείχε. Είμαστε ευγνώμονες. Έχουμε βιώσει πολύ δραματικά γεγονότα, η πρώτη επέτειος απόπειρας πραξικοπήματος πλησιάζει και είμαστε ευγνώμονες για στήριξη που παρείχε η Ελλάδα και σε αυτό το θέμα. Στη συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος κάναμε δημοψήφισμα και συνταγματική μεταρρύθμιση και η ΕΕ ήταν αρνητική, δυστυχώς, και δεν συνέβαλε στην βελτίωση των διμερών σχέσεων. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην συμφωνία για το προσφυγικό, ο κ. Γιλντιρίμ είπε: «Υπήρξε τουρκο-ευρωπαϊκή συμφωνία για προσφυγικό και τέθηκε και το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας. Επίσης στη συμφωνία προβλεπόταν και η επανεισδοχή και οικονομική στήριξη της χώρας μου. Μερικά θέματα δεν έτυχαν καλής εξέλιξης από την πλευρά της χώρας μου. Έχοντας πλήρη συνείδηση για την δυσχέρεια που δημιουργούν οι προσφυγικές ροές εντείναμε τις προσπάθειες μας για να μειωθούν προς την Ελλάδα. Ευχαριστώ τον κ. Τσίπρα για την στήριξη».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ καταφέρθηκε κατά της τρομοκρατίας λέγοντας πως «Δεν υπάρχει χώρα και πόλη που δεν πλήττεται. Θα πρέπει να δούμε ότι αποτελεί μια απειλή κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού και να την αντιμετωπίσουμε υπό αυτό το πρίσμα. Θα πρέπει να δούμε την αστάθεια στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Τουρκία και Ελλάδα υπό κάποια έννοια πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης προστατεύοντας την Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα από τις τρομοκρατικές ενέργειες».

Αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε λέγοντας πως «γίνονται εκατέρωθεν και βεβαίως το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η άμεση και απευθείας επαφή μας, θα βοηθήσει έτσι ώστε οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τα θέματα αυτά, ώστε να βρούμε έναν κοινό τόπο που θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων».

Για τις πηγές ενέργειες και τις προσπάθειες της Κύπρου για γεωτρήσεις, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως «έχουμε μεγάλο θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο και η χρήση τους (πηγών ενέργειας) είναι μια πανανθρώπινη κληρονομιά».

«Το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων και η επίλυση του πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον και δύο κοινοτήτων που ζουν στην Κύπρο. Πιστεύω ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις ώστε να καταστεί βιώσιμη η λύση στο Κυπριακό. Να καταβάλλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες».

Καταλήγοντας ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχαρίστησε «για την εξαιρετική φιλοξενία που μας παρέχεται».

Πραξικοπηματίες

Σε ερώτηση για τους Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Ξέρετε ότι στην Ελλάδα, όπως στην Τουρκία, αλλά ιδιαίτερα εδώ, υπάρχει ιδιαίτερη διάκριση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Η δικαστική εξουσία είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και σεβόμαστε τις αποφάσεις συμφωνούμε η διαφωνούμε. Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε και η απόφαση πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Λέμε απολύτως ξεκάθαρα ότι στεκόμαστε απέναντι στην απόπειρα και πραξικοπήματος. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ άφησε υπόνοιες για επιδείνωση των σχέσεων εξαιτίας των πραξικοπηματιών:

«Ακούσατε τον κ. Τσίπρα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. Υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου. Η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν. Οι πραξικοπηματίες ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουνε πραξικόπημα εναντίον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ενέργεια

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ στο κομμάτι της ενέργειας και δη στους αγωγούς φυσικού αερίου ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με γεωγραφικό πλεονέκτημα, σταυροδρόμι τριών ηπείρων και μελλοντικοί ενεργειακοί δρόμοι και κοιτασμάτων περνάνε από την Ελλάδα. Αυτό το πλεονέκτημα οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, θέλουμε και θα το αξιοποιήσουμε. Συνεργαζόμαστε στενά με το Ισραήλ και την Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε:

«Στο θέμα ενέργειας συνεχίζει η συνεργασία μας. Με τον αγωγό ΤΑΡ προς Ιταλία και το κοινό σχέδιο αγωγών με την Ρωσία. Οι αγωγοί από Ελλάδα και Τουρκία παρέχουν ενέργεια ασφαλή προς την Ευρώπη. Στα κοιτάσματα πρέπει να συνεργαζόμαστε με αμοιβαία ωφέλεια ».

Κυπριακό

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εργαζόμαστε προκειμένου η Γενεύη δύο να είναι προς τα μπρος, να υπάρχει διέξοδος και συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε την συνεργασία μας για να πετύχουμε ότι καλύτερο. Υπάρχει διάθεση να ανοίξουμε δρόμο όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα».

Γιλντιρίμ: «Συμφωνώ απόλυτα. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο, έχουμε πολιτική βούληση για την επίλυση του θέματος. Το ζήτημα δεν είναι του ΟΗΕ αλλά αφορά ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους. Να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα του Κυπριακού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider