Τσίπρας: Αποδεκτή μια λύση που θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Αποδεκτή μια λύση που θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια «καθαρή» λύση για το ελληνικό χρέος επανέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τιμή του να απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στην επέτειο των 110 χρόνων από την ίδρυση του, ενώ κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, τόνισε πως η θεσμική παρουσία του Συνδέσμου ξεκίνησε όταν η χώρα ήταν σε δεινή οικονομική θέση και υπό διεθνή επιτροπεία έως ότου ήρθε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1910 και έβαλε με το ριζοσπαστικό πρόγραμμά του τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Μετά τον παραλληλισμό με το σήμερα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τα δύσκολα χρόνια κατέδειξαν μια προφανή αλήθεια: «Ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε. Αν επιθυμούμε να βγούμε από την κρίση οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε. Η επιστροφή της επιτροπείας αποτελεί στρατηγικό λάθος. Σήμερα μας δίνετε η δυνατότητα να κουβεντιάσουμε ανοιχτά γι’ αυτό, να παραδεχτούμε λάθη και στρεβλώσεις και να επανασχεδιάσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», ανέφερε.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και για πρώτη φορά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να εκπληρώσει εκείνη πλέον τις υποχρεώσεις της. Ζητά ξεκάθαρη λύση για το χρέος και μέλλον.

«Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι αυτή που δεν θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει την δυνατότητα και οι δανειστές την υποχρέωση να δώσουν αυτοί τη λύση. Αρχικά με δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές που θα προετοιμάσουν το έδαφος και σταθερά από το 2018 να τροφοδοτούμε το χρέος μας μόνιμα από τις αγορές», εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «αυτή είναι η επιτυχία και δεν αφορά το πρόσκαιρο αφήγημα μια κυβέρνησης αλλά το ίδιο το μέλλον της χώρας».

Εδώ δεν κρίνεται μια εκλογική νίκη ή ήττα αλλά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη μέρα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές άμεσα και βιώσιμα», πρόσθεσε για να συνεχίσει «Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι αυξημένο κι αυτό που αναμένουν οι αγορές είναι ένα ξεκάθαρο σήμα ότι το τρίτο πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο και θα σημάνει την έξοδο στις αγορές».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Σήμερα αποτελεί πλατιά απαίτηση να συστρατευτούμε και όλες οι υγιείς δυνάμεις να συνδράμουμε στην απεξάρτηση της οικονομίας και της χώρας από τον εξαναγκασμό. Προσπαθήσαμε από την αρχή του κυβερνητικού έργου να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον της χώρας. Και τώρα αυτή η ανταλλαγή πρέπει να συνεχιστεί παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε».

Δεν αξίζει να επικοινωνούμε με δελτία μικροπολιτικής προπαγάνδας, οι διαφορετικές μας απόψεις μπορεί να είναι και πλούτος. Για το λόγο αυτό οφείλουμε με το αίσθημα του επείγοντος να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τόνισε.

Παρωχημένη αντίληψη περί ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης μισθών οδηγεί σε φτωχοποίηση κι επιτείνει το brain drain, προειδοποίησε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει πως «οι βάσεις για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο έχουν ήδη τεθεί. Η δημοσιονομική εξυγίανση που πετύχαμε έβαλε σε τροχιά τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες. Τα μέτρα που πήραμε έκαναν το κράτος πιο γρήγορο και φιλικότερο προς το επιχειρείν και τις αδειοδοτήσεις ευκολότερες. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται χωρίς ωστόσο να είναι αυτό αρκετό, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην Ελλάδα».

Αναλάβαμε επιλογές με σημαντικό κόστος, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεμπλοκή μας από τα προγράμματα. Την πρόοδο αναγνωρίζουν πλέον διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ.

Η αξίωση μας για ελάφρυνση χρέους θα επιφέρει μια σειρά από δυνατότητες όπως η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας «ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία ως Ευρώπη για μια ενιαία ατζέντα. Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα έδωσαν το χρόνο για να συζητήσουμε το μέλλον της ενιαίας ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση η κρίση να επιστρέψει στην Ευρώπη και θα είναι πολιτική. Κοινό μας συμφέρον μια ουσιαστική λύση».

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Όπως σημείωσε, το ΕΣΠΑ από ποσοστό απορρόφησης ανέβηκε από 7% σε 15%. Το εθνικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα αυξάνεται κατά 3 δισ. ανά διετία μετά το 2019. Ο φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις θα μειωθεί.

Εισάγουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις και στο θεσμικό πεδίο όπως το νέο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο το ορίσαμε με βασικό στόχο την αποτελεσματική διευθέτηση των κόκκινων δανείων και των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία με δίκαια μεταχείριση οφειλετών.

Στο πάγιο αίτημα των βιομηχάνων για την ακριβή ενέργεια έγιναν σημαντικές αλλαγές, ανέφερε επίσης.

Θα προχωρήσουμε στην παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας για τρία ακόμα έτη, ανακοίνωσε, ενώ, όπως σημείωσε «σημαντικές επενδυτικές επενδύσεις δημιουργούνται και στον τομέα των υποδομών. Σήμερα βρίσκονται σημαντικά έργα σε εξέλιξη τα οποία στο παρελθόν κινδύνευαν να ακυρωθούν στα δικαστήρια η να μείνουν ημιτελή».

Η χώρα μας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «Η κυβέρνηση κατήρτισε ένα σχέδιο με βήματα για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, μια δουλειά που έπρεπε να έχει γίνει δεκαετίες τώρα».

«Θέλω να επαναλάβω ένα κάλεσμα… να ενώσουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα της οικονομίας της Ελλάδας γιατί αυτή είναι η κοινή μας μοίρα και πρέπει να τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider