Νυν υπέρ πάντων… οι αγορές

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νυν υπέρ πάντων… οι αγορές

Οι αναφορές του πρωθυπουργού από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος δημιούργησαν έντονη περίσκεψη σε αρκετούς κύκλους, μιας και ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να αφήνει ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο να δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας, εφόσον δεν επιτύχουμε μια καλύτερη λύση.

«Αυτός ο στόχος (σ.σ. η έξοδος στις αγορές) μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Τετάρτης, προκαλώντας έντονες συζητήσεις. Μάλιστα, η εν λόγω διατύπωση του κ. Τσίπρα δημιούργησε και ερωτήματα αναφορικά με ενδεχόμενη μεταστροφή της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου.

«Αν ήταν να δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε, θα το είχαμε κάνει τη Δευτέρα και θα είχαμε κλείσει την εκκρεμότητα», αντέτειναν κυβερνητικοί κύκλοι, διαψεύδοντας διαρρήδην τα περί αλλαγής στρατηγικής της κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως έγραφε το Insider.grαπό χθες το πρωί, κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούσαν πως η εν λόγω πρόταση του κ. Σόιμπλε ουσιαστικά «άναβε κόκκινο» για την ένταξη της χώρας στο QE, κάτι που θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο στις αγορές.

Μιλώντας, πάντως, στον ΣΒΒΕ το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από το Βερολίνο και το ΔΝΤ μια «καθαρή λύση» για το χρέος. «Τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και προσδοκούμε από τους εταίρους να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρεία και την εκκρεμότητα. Μόνο έτσι θα αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία και θα σταλεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ προσέθεσε ότι «είναι καθήκον της Ε.Ε να προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ζητεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, διότι αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος».

Με αυτά και με αυτά, ο πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της εξόδου στις αγορές σε βασική στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης για το καλοκαίρι του 2018. Φυσικά, αν το δούμε αντίστροφα, προκειμένου να είναι η χώρα σε θέση να δανείζεται πλήρως το 2018 από τις αγορές, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί δοκιμαστικές έξοδοι με όλο και πιο διαχειρίσιμα επιτόκια, η ένταξή μας στο QE και φυσικά η ρύθμιση του χρέους. Κάπως έτσι, προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο της ένταξης στο QE-κάτι που είναι και το βασικό προαπαιτούμενο που βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση-θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη λύση για το χρέος, η οποία θα καλύπτει και τον Μάριο Ντράγκι.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προσπάθεια εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης δεν είναι μοναχικό μονοπάτι, μιας και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας στάθηκαν στο πλευρό μας στο Eurogroup, με αποτέλεσμα το δυνητικό deal να παγώνει. Έτσι, οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και για το ζήτημα του χρέους, με ορίζοντα το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ άλλες πηγές του Insider.gr δεν αποκλείουν το ζήτημα του χρέους να μετατεθεί ακόμα για το τελευταίο Eurogroup πριν τη θερινή διακοπή, στις 10 Ιουλίου. Φυσικά, τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση δεν θέλει να το σκέφτεται, μιας και τότε το QE μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση για το φθινόπωρο, ενώ θα πάει πίσω και η προσπάθεια οργάνωσης εξόδων στις αγορές, αρχής γενομένης εντός του θέρους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κρατούν χαμηλούς τόνους και παραμένουν επικεντρωμένοι στην προσπάθεια απεμπλοκής. Έτσι, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να έχει σήμερα συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέραν της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. «Μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα», ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας, δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας για υπέρβαση της διελκυστίνδας, χωρίς, πάντως, να αναφερθεί εκ νέου στο… ενδεχόμενο να φορέσει γραβάτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider