Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μου είχε πει να φοβάμαι ένα νέο Γουδή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μου είχε πει να φοβάμαι ένα νέο Γουδή

«Ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 μου είπε ότι έπρεπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδή», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως εξήγησε, «το θεώρησα μια μορφή απειλής, μια μορφή προτροπής να φοβηθώ για να συμπαραταχθώ στην απόφαση να συνθηκολογήσει. Δεν το πίστεψα ποτέ. Περιμένω να γίνει Ειδικό Δικαστήριο, θα πάω με τα στοιχεία μου».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη στο Vice και αναφέρθηκε στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και προέβη σε αποκαλύψεις για την εποχή της… ηρωικής διαπραγμάτευσης το 2015.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα: «έχουμε να μιλήσουμε από τον Ιούλιο του 2015», είπε στο Vice ενώ σε περίπτωση που τον συναντούσε θα του έλεγε: «Γεια σου Αλέξη. Αλλά το ερώτημα είναι τι θα είχε εκείνος να μου πει».

«Έβλεπα πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος πως ήθελε να συνθηκολογήσει ο Τσίπρας», είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «του το είπα. Αν αποφασίσεις τον δρόμο της συνθηκολόγησης μην βγάλεις τον κόσμο μας στον δρόμο. Μην τους ενεργοποιήσεις με δημοψήφισμα συγκρουσιακά απέναντι στην τρόικα με στόχο να χάσουμε για να συνθηκολογήσεις. Μάλιστα, του είχα ετοιμάσει και έναν λόγο, τι θα έλεγα στη θέση σου». Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας ήταν αρνητικός: «μου είχε πει “δεν μπορώ να πω στον κόσμο πως συνθηκολογώ”».

Αναφορικά με τις τράπεζες που έκλεισαν μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «τι να τις κάνω τις τράπεζες αν δεν έχω χρήματα; Και στο Κόσοβο δεν έχουν τράπεζες; Τα ΑΤΜ δεν δουλεύουν; Εκεί πάει η Ελλάδα στην πλήρη κοσοβοποίηση. Υπάρχει σύγκριση Ελλάδας-Κοσόβου. Είναι προτεκτοράτα, οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία εξουσία και όλο αυξάνεται η ισχύ μιας μαφίας, μιας ολιγαρχίας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχτηκε… πλαγίως πως έκανε κάποια λάθη αλλά υπερασπίστηκε την πρόταση της Θεσσαλονίκης λέγοντας πως ήταν εφικτή: «Είχαμε συμφωνήσει και ο κόσμος μας πίστεψε και καλά έκανε, η πρόταση μας ήταν εφικτή».

«Εάν είχαμε μείνει πιστοί, δύο ήταν τα τινά. Το ένα θα ήταν πως ο Σόιμπλε θα είχε υπερισχύσει της Μέρκελ και θα μας πετάγαν έξω από το ευρώ και το άλλο ότι θα μας δίνανε την αναδιάρθρωση χρέους μέσα στο ευρώ. Και τα δύο ήταν καλύτερα από αυτό που συμβαίνει σήμερα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την εκλογική τύχη του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας «πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην τρόικα εσωτερικού. Του ΠΑΣΟΚ του πήρε 20 χρόνια να “πασοκοποιηθει”. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μερικές εβδομάδες κατάφερε να πάει από το «έγινε πραξικόπημα και δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, καλύτερα να πέσουμε να έρθει ο Σαμαράς να τα εφαρμόσει», στην εκλογίκευση του μνημονίου. Είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Για τις απειλές που δεχόταν ο πρώην υπουργός είπε, «τo 2011, ένα βράδυ Σαββάτου, είχα δεχθεί ένα τηλεφώνημα με το οποίο μου ζητούσαν να μην γράφω για συγκεκριμένες τράπεζες, αν δεν ήθελα να πάθει κάτι κακό ο γιος της συζύγου μου. Δεν το κατήγγειλα. Θεωρώ δειλούς όσους κάνουν τέτοιες απειλές. Το συζήτησα με την σύζυγο μου και μετά από λίγες μέρες δρομολογήσαμε την μετακόμιση μας στην Αμερική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider