Το... Survivor της επόμενης μέρας για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το... Survivor της επόμενης μέρας για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ομολογουμένως, ένα πράγμα ήθελαν όλοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής: να μιλήσουν πριν από τις 21:00, όταν και θα ξεκινούσε, μεταξύ άλλων, και το επεισόδιο του Survivor στον ΣΚΑΪ. Ο μουντζούρης τελικά έπεσε στη Φώφη Γεννηματά, η οποία όμως ήταν στην αίθουσα ήδη από τις 18:30 το απόγευμα, όταν και ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και εν τέλει άκουσε την πρωτολογία και τη δευτερολογία τόσο του προέδρου της ΝΔ όσο και του πρωθυπουργού, πριν πάρει το λόγο, με τους συνεργάτες της να καταγγέλλουν μεθόδευση από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ήταν μια συνεδρίαση μάλλον άνευρη, η οποία, πέρα από τη σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη (και αυτή σε προβλέψιμα επίπεδα), κινήθηκε σε ήπιους τόνους. Ανάλογο το κλίμα και στους διαδρόμους, στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου οι βουλευτές «ζυμώνονταν» μεταξύ τους. Αν κανείς μπορεί να εξάγει έναν μέσο όρο, θα έλεγε πως οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αναγνωρίζοντας το άλγος των μέτρων, ενώ από την άλλη οι βουλευτές της ΝΔ κινούνταν σε χαμηλούς τόνους, γνωρίζοντας πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και άρα το πολιτικό παιχνίδι συνεχίζεται.

Οι όροι του πολιτικού…Survivor, πάντως, τροποποιούνται από εδώ και στο εξής, μιας και το τεχνικό σκέλος της αξιολόγησης ολοκληρώνεται, με κάθε στρατόπεδο να βάζει το δικό του στοίχημα. Άλλωστε, χρόνος φαίνεται πως υπάρχει, μιας και η κυβερνητική κλεψύδρα «ξαναγεμίζει», έστω και μερικώς, με αποτέλεσμα οι όποιες στρατηγικές επιλογές να γίνονται πλέον με ορίζοντα το 2018 ή το 2019.

Είναι σαφές πως το κεντρικό πρόταγμα για την κυβέρνηση είναι το ζήτημα του χρέους. Αυτό ανέφερε και ο πρωθυπουργός σε μεταμεσονύκτια δήλωσή του, εξερχόμενος από τη Βουλή-κάτι που είχε πολύ καιρό να κάνει-, λέγοντας πως η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και άρα η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των δανειστών. Η συζήτηση για το χρέος, πάντως, κυριαρχούσε και σε πηγαδάκια βουλευτών και υπουργών. Κάπως έτσι, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές εκτιμούσαν, ως επί το πλείστον, ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να υπάρχει απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της Δευτέρας, αν και κάποιοι βλέπουν ως πιο ρεαλιστικό ορίζοντα τον Ιούνιο. «Περιμέναμε τόσο καιρό, δεν θα πάθουμε κάτι για 10 μέρες», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, κανείς δεν εκτιμούσε πως δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος-άρα, τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν.

Παράλληλα, στοίχημα είναι για την κυβέρνηση και η διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτης, μέσω της εμπέδωσης του αισθήματος της κανονικότητας. Για την ψυχολογία των πολιτών μιλούσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας και υπουργός της κυβέρνησης από παραγωγικό υπουργείο, προτάσσοντας την ανάγκη αυτή να είναι καλή, ώστε να ξαναμπει στις ράγες το τρένο της οικονομίας. Έτερος βουλευτής σημείωνε με τη σειρά του ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση πρέπει να κατέβει στο γήπεδο της κοινωνίας και να πάρει απτά μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ, τέλος, άλλος βουλευτής περιφέρειας ανέφερε πως είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η συνέχιση της μάχης με τη διαπλοκή.

Στην αντίπερα όχθη, στην ομάδα των…γαλάζιων μαχητών, ήταν ήδη γνωστό πως δεν θα υπάρξουν απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, συνεπώς όλοι έβλεπαν ήδη την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να επαναφέρει το αίτημα για εκλογές, καλώντας την κυβέρνηση να το ξανακάνει όπως το 2015, να ψηφίσει τα μέτρα και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ενώ επανέφερε και τον όρο των «νταβατζήδων», φωτογραφίζοντας κυρίως τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τις εξελίξεις στα ΜΜΕ. «Αυτοί που έπρεπε να πάρουν το μήνυμα, το πήραν», έλεγαν μετά το πέρας της ομιλίας Μητσοτάκη ανώτατες κομματικές πηγές με νόημα.

Όσο για τη στρατηγική της ΝΔ το επόμενο διάστημα, έχει ήδη υπάρξει η σχετική προοικονομία. Επιτελικό γαλάζιο στέλεχος ανέφερε πως «θα δοθεί μάχη στην κοινωνία», μιας και από τη ΝΔ εκτιμούν πως συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας μπορούν να διαμορφωθούν μόνο στο επίπεδο των πολιτών. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και έμπειρος βουλευτής του κόμματος, ο οποίος εξηγούσε ότι η ΝΔ δεν πρέπει μεν να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμά της, αλλά να δώσει μια γεύση των προθέσεών της και να εντείνει την αντιπολιτευτική της τακτική, ώστε «η κυβέρνηση να την αισθανθεί στο σβέρκο της».

Τέλος, άλλος γαλάζιος βουλευτής από την περιφέρεια εκτιμούσε ότι η ΝΔ πρέπει να κινηθεί στο δίπολο «αποδόμηση Τσίπρα-εκτενής παρουσίαση της δικής μας εναλλακτικής», ώστε να εμπεδωθεί σε ένα ευρύ ακροατήριο τι πρεσβεύει η ΝΔ και τι ουσιαστικά προτείνει εναλλακτικά. Πηγές από το γαλάζιο οργανωτικό, πάντως, σημείωναν σε συζήτηση στο καφενείο της Βουλής ότι ήδη τα δείγματα, τόσο από τη λειτουργία του γαλάζιου μηχανισμού όσο και από τους πολίτες, είναι θετικά και ενθαρρυντικά για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider