Τα μηνύματα των πολιτικών για την 21η Απριλίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μηνύματα των πολιτικών για την 21η Απριλίου

«Η επέτειος της 21ης Απριλίου πρέπει να μας θυμίζει ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης», σχολιάζει ο πρωθυπουργός με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου.

Το σχόλιο του πρωθυπουργού:

Η 21η Απριλίου 1967 είναι η ημέρα κατά την οποία στη χώρα μας καταλύθηκε η Δημοκρατία και κατεστάλησαν ολοκληρωτικά οι πολιτικές ελευθερίες. Χρειάστηκαν εφτά χρόνια αγώνων για να αποκατασταθεί ο κοινοβουλευτισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Χρειάστηκαν ακόμα περισσότερα, για να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις, που σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά, για μικροπολιτικούς λόγους.

Σήμερα οφείλουμε έναν φόρο τιμής σε αυτούς που συνεισέφεραν, με οποιονδήποτε τόπο, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οφείλουμε όμως και να επαγρυπνούμε, καθώς η πολύπλευρη πολιτική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο μιας σοβαρής οπισθοδρόμησης, τόσο για το δημοκρατικό κεκτημένο, όσο και για τα κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η επέτειος της 21ης Απριλίου πρέπει να μας θυμίζει ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Μητσοτάκης: Δεν ξεχνάμε

«21 Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε. Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

ΣΥΡΙΖΑ: 50 χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε

Ανακοίνωση για την επέτειο της 21ης Απριλίου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Πέρασε κιόλας μισός αιώνας από τη σκοτεινή νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, μια νύχτα που κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια αφήνοντας πίσω της εφιάλτες, καταστροφές, και την τραγωδία της Κύπρου.

50 χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε.

Θυμόμαστε τους ακατάλυτους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία.

Τιμούμε τους αγωνιστές της Αριστεράς καθώς και όλους τους αγωνιστές κι όλες τις αγωνίστριες της δημοκρατίας, που δεν δίστασαν, δεν φοβήθηκαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά, αντίθετα, υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις αξίες και τα ύψιστα ιδανικά.

Αλλά, πάνω από όλα, συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές, σε χρόνια δύσκολα. Σε μια Ευρώπη που συνθλίβεται από πολιτικές λιτότητας, από τον στυγνό κι απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος η ακροδεξιά, οι εθνικισμοί, η ξενοφοβία, ακόμα και οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η παραδειγματική αντίσταση του ελληνικού λαού στην μαύρη επταετία, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη, εφόδιο και φάρος φωτεινός για τις σύγχρονες μάχες».

Γεννηματά: Απειλή των ελευθεριών μας ο αχαλίνωτος λαϊκισμός

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρασε μισός αιώνας από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την επιβολή δικτατορίας που σταμάτησε για 7 χρόνια το ρολόι της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων στην χώρα μας και οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου.

Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για να ξεκινήσει πάλι ο χρόνος, η ζωή, η ελευθερία, τα όνειρα των ανθρώπων.

Ιδιαίτερα αυτούς που έχασαν την ζωή τους. Αυτούς που βασανίστηκαν, αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλυτώσουν αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενημερώνοντας την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο για το δίκιο του λαού μας.

Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου 1967, η γνώση για τα αίτια και τους παράγοντες που μας οδήγησαν στη δικτατορία, η μεγάλη εμπειρία της αντίστασης κατά της δικτατορίας και η αισιόδοξη αποτίμηση των πρώτων δεκαετιών της Μεταπολίτευσης, εμπλουτίζουν τον σημερινό πολιτικό στοχασμό μας.

Γνωρίζουμε ότι μόνο η γνήσια και αξιακή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δράση των αρρωστημένων μυαλών που υπονομεύουν και αρνούνται τη Δημοκρατία.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και αυτό αποτελεί ιστορικό νόμο. Χρειαζόμαστε διαρκή ετοιμότητα και θέληση. Και σθεναρή αντίσταση σε ό,τι υπονομεύει τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Και βλέποντας τριγύρω μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι μεγάλη απειλή των ελευθεριών μας είναι ο αχαλίνωτος λαϊκισμός τα ψέματα και η δημαγωγία».

Θεοδωράκης: Ας πούμε στα παιδιά μας τι σημαίνει Χούντα για να καταλάβουν τι σημαίνει ελευθερία, αγώνας, δικαιώματα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου πόσταρε στο Facebook ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18» τονίζοντας πως τα σημερινά παιδιά πρέπει να μάθουν τι σημαίνει Χούντα:

«(…) Ένα καμαράκι στη μέση της ταράτσας, παλιό πλυσταριό και ο πάγκος με τα σχοινιά. (…) Όσην ώρα ο ξανθός με τους παραφουσκωμένους μυς βάραγε φάλαγγες, οι άλλοι χοροπηδάγανε απάνω μου, πατούσαν στο στομάχι μου, μου σφίγγανε τον λαιμό, μου ανάβανε σπίρτα να μου κάψουνε τα μάτια. Τι βλακεία να τους φωνάξω ότι θέλω να βλέπω όση ώρα βασανίζομαι. (…) Σε μια στιγμή, μου είπε: «Μίλα, γιατί θα σ΄ αφήσω μόνη σου με αυτούς εδώ και κανείς δε θα τους συγκρατήσει», και άρχισε ο ίδιος να μου ξεσκίζει το φουστάνι… Μετά μου κλείσανε το στόμα με μια πατσαβούρα. Ο Σπανός χτύπαγε μια το κεφάλι μου, μια το άδειο καζάνι που ήταν δίπλα. Και μετά βάλανε μπροστά το μηχάνημα που κάνει θόρυβο μοτοσικλέτας. «Μη φωνάζεις, κανείς δε σ΄ ακούει, κανείς, μίλα, λέγε!». Τότε τρόμαξα. Τρόμαξα πολύ. Σε μια στιγμή ο Σπανός λέει: «Να την ρίξουμε από την ταράτσα κάτω να γίνει κομμάτια». Τότε ανάσανα. Τό θελα τόσο πολύ να πεθάνω. Μα δεν το κάνανε. (…)»

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18», της ηθοποιού Κίττυς Αρσένη.

Αφιερωμένο εξαιρετικά στην κόρη μου που δεν έμαθε στο σχολείο για τα εγκλήματα που συνέβησαν πριν από 50 χρόνια στη χώρα. Οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, φαντάζουν στα παιδιά μας ως μακρινά ιστορικά παραμύθια. Μόνο για το Πολυτεχνείο έχουν μάθει δυο πράγματα κι αυτό επειδή είναι αργία και σχολική γιορτή. Ήρωες όπως ο Παναγούλης, ο Μουστακλής, ο Λεντάκης, ο Κουμάνταρος, η Μαρία Μπέκετ (για να αναφέρω μόνο λίγους από τους απόντες) δεν τους λένε τίποτα. Αντιθέτως, πρόλαβαν και άκουσαν τους φανφαρόνους να φωνάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι «η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73». «Και αυτό που ζούμε σήμερα, Χούντα είναι», έλεγαν τα τελευταία χρόνια – και πριν να φέρουν τα δικά τους μνημόνια - οι υπουργάρες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και έτσι βέβαια απάλυναν τον φόβο και τον τρόμο της Χούντας. Τέλος πάντων, ας μην παραστρατήσω. Ας πούμε σήμερα στα παιδιά μας τι σημαίνει Χούντα. Και δια αυτού να καταλάβουν τι σημαίνει ελευθερία – αγώνας - δικαιώματα.

ΑΝΕΛ: Στη συνείδηση των Ελλήνων κυριαρχεί το πρόταγμα υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας

«Πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα ομάδας συνταγματαρχών και την επιβολή επταετούς δικτατορίας, η οποία κατέρρευσε μέσα σε συνθήκες που οδήγησαν στο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής σχεδόν της μισής Κύπρου, ένα είναι βέβαιο: Ότι στη συνείδηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων έχει εμπεδωθεί και πλέον κυριαρχεί το πρόταγμα υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα πρόταγμα του οποίου η σημασία είναι ανυπολόγιστη». Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Είναι αλήθεια ότι οι ενεργοί πολίτες είναι εκείνοι που δίνουν με τη στάση τους το νόημα σε κάθε ιστορική στιγμή», προσθέτει η κ. Παπαδοπούλου και επισημαίνει: «Στις σημερινές ιδιαίτερα κρίσιμες ιστορικές στιγμές που ζει ο Ελληνισμός, χρέος όλων μας -και πρωτίστως του πολιτικού κόσμου- είναι με σοβαρότητα να διαφυλάξουμε αυτό το πρόταγμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για την όσο το δυνατό ταχύτερη έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια και παράλληλα να μην επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του φασισμού να απαξιώνουν συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και να καπηλεύονται τις αξίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού για Δημοκρατία, οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο».

Κατάθεση στεφάνου από την ΛΑΕ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Δέσποινα Σπανού και Γιάννη Δούκα, θα καταθέσουν στεφάνι μπροστά από το κτίριο του ΕΑΤ – ΕΣΑ την Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, στη μνήμη των αγωνιστών και των αγωνιστριών που έχασαν τη ζωή τους ή βασανίστηκαν για την αντιδικτατορική δράση τους.

«50 χρόνια μετά την 21η Απριλίου του ‘67, ο ελληνικός λαός, με νωπές τις ιστορικές μνήμες από την αμερικανόπνευστη Χούντα, συνεχίζει να παλεύει για την προάσπιση της Δημοκρατίας, της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που πλήττονται βάναυσα εντός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων» αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Νικήτας Κακλαμάνης: Ο διχασμός φέρνει δεινά

Στη συμπλήρωση 50 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα αναφέρθηκε ο Δ΄αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: ο διχασμός φέρνει δεινά. Η δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της διάκρισης, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις» υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης και αναφέρθηκε στην συμπλήρωση σήμερα 50 χρόνων «από εκείνη τη μοιραία νύχτα όπου η κατάλυση της Δημοκρατίας από τη χούντα των Συνταγματαρχών, έβαλε την Ελλάδα στον γύψο για μια επταετία».

«Η μέρα αυτή ξυπνάει μνήμες με μια σειρά από δραματικά γεγονότα που θα κορυφωθούν με τον Αττίλα και την εισβολή στην Κύπρο και θα λήξουν με την επιστροφή του μεγάλου πολιτικού της νεώτερης Ελλάδος Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής, οδήγησε τη χώρα μας και τη δημοκρατία στην αποκατάστασή της αναίμακτα» σημείωσε.

«Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Όλες και όλους που έδωσαν τη μάχη για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος. Οι σημερινές συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν, όσο ποτέ ξανά, τη σύμπνοια και την ενότητα των Ελλήνων, απαιτούν να πορευόμαστε με σύνεση και ομόνοια σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, καλούμαστε όλοι Έλληνες να προασπίσουμε τη σύγχρονη δημοκρατία που από το 1974 όλοι μαζί έως σήμερα, οικοδομήσαμε με δυσκολίες, συγκρούσεις και προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως να δίνουμε και έναν καθημερινό αγώνα για τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και της προάσπισης των θεσμών απομονώνοντας ταυτόχρονα κάθε διχαστική αντίληψη και όποιον την υποβλέπει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Πενήντα χρόνια η Ελλάδα σήμερα αποτελεί σημείο σταθερότητας και πρότυπο δημοκρατίας για τη γειτονιά μας. Είμαστε μια χώρα που επάξια έχει κερδίσει τον ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με τα όποια προβλήματα και αν αντιμετωπίζουμε, αποτελούμε ισχυρό και ισότιμο μέλος της Ένωσης. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος, από τη διαμόρφωση, μαζί με τους εταίρους μας, ενός καλύτερου μέλλοντος που θα βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, της προόδου, της ασφάλειας και της δημοκρατίας», είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι «σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: ο διχασμός φέρνει δεινά. Η δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της διάκρισης, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις».

«Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον θεματοφύλακα και τη βάση της διαφύλαξης αυτών των αρχών και αξιών και ο ρόλος κάθε μιας και κάθε ενός από εμάς στο κοινοβούλιο, αποτελεί την ύψιστη υπηρεσία προς τη δημοκρατία και το έθνος. Αιωνία η μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider