Το γήπεδο του Παναθηναϊκού φρενάρει τη «Νέα Αθήνα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού φρενάρει τη «Νέα Αθήνα»

Μπορεί ο Σωκράτης Φάμελλος να δηλώνει με περισσή σιγουριά πως το σχέδιο «Νέα Αθήνα», αποτελεί «μια ισχυρή ένεση για έναν ισχυρό καταλύτη που τροφοδοτεί και οικονομικά και πολεοδομικά και περιβαλλοντικά την Αθήνα».

Μπορεί επίσης κύκλοι του Μαξίμου να επισημαίνουν πως στις αρχές του Φθινοπώρου θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν τα όσα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε προ ημερών και επαναβεβαιώθηκαν στην χθεσινή διυπουργική σύσκεψη.

Μπορεί μια ομάδα υπουργών να έχει πείσει τον Αλέξη Τσίπρα πως τα όσα παρουσιάζονται ως παρεμβάσεις στον Ελαιώνα, στον Βοτανικό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και βεβαίως στην χωροθέτηση και κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού να δείχνουν απλά και υλοποιήσιμα.

Μπορεί βέβαια κάποιοι στην κυβέρνηση να αισθάνονται σίγουροι ότι σύντομα θα προχωρήσει και η απαραίτητη αναθεώρηση - τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Μπορεί, όμως, απλά κάποιοι να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Παρά τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Νέα Αθήνα» δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης που αντιμετωπίζουν με καχυποψία και επιφυλάξεις τον συγκεκριμένο σχεδιασμό προβλέποντας ένα ηχηρό χαστούκι από το Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο εκτιμούν πως θα βάλει φρένο κατά κύριο λόγο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ήδη εδώ και ημέρες χαμηλόβαθμα στελέχη και τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας τις περιβαλλοντικές αρχές του κόμματος έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της μεταφοράς του ποδοσφαιρικού γηπέδου σε ένα πάρκο που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού και πλησίον νοσοκομείων.

Ήδη, στην Κουμουνδούρου έχουν φτάσει ουκ ολίγες διαμαρτυρίες που στρέφονται κατά συγκεκριμένων πολιτικών στελεχών και αφήνουν αιχμές και κατά του ίδιου του προέδρου του κόμματος κάνοντας λόγο για απεμπόλιση βασικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν, όμως, των καταγγελιών δεν λείπουν και οι εμπεριστατωμένες μελέτες κυρίως επιστημόνων του κόμματος που προβλέπουν την κατάρρευση του όλου σχεδιασμού ενώπιον του ΣτΕ στο οποίο αναμένεται να προσφύγουν τόσο φορείς όσο και κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Το δύσκολο έργο του εγχειρήματος της επικοινωνιακής υποστήριξης του σχεδίου «Νέα Αθήνα» έχει αναλάβει ο Σωκράτης Φάμελλος, που εξηγεί πως το πρώτο βήμα θα είναι η πρόταση αναθεώρησης τροποποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας «για να πάμε στην απαραίτητη ενέργεια, στην αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία, άρα πάμε για ψήφιση νόμου τροποποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που απαιτεί την αντίστοιχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάτι τέτοιο αναμένεται να λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα επιμέρους έργα με τα απαραίτητα περιβαλλοντικά χωρικά εργαλεία (προεδρικά διατάγματα και ΣΜΠΕ Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

Όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής Υπουργός «στο Γουδή, θα πρέπει να γίνει προεδρικό διάταγμα χρήσεων και αντίστοιχη περιβαλλοντική μελέτη, το ίδιο και στον Ελαιώνα, στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, επίσης πρέπει να γίνει μια αντίστοιχη μελέτη. Δεν είναι παντού η ίδια, αλλά στις περισσότερες περιοχές χρειάζεται μελέτη (master plan) και περιβαλλοντική μελέτη».

Πίσω πάντως από τις επίσημες δηλώσεις του Σ. Φάμελλου, βρίσκεται η εκτίμηση πως οι όποιοι νομικού και συνταγματικού χαρακτήρα σκόπελοι θα ξεπεραστούν με μια συνολική αποτίμηση ενός «πράσινου ισοζυγίου» που στην τελική του μορφή θα παρουσιάζει θετικό πρόσημο, στην λογική πως ότι χαθεί στο Γουδή για χάρη του γηπέδου του ΠΑΟ θα κερδηθεί στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται ενταγμένες στο σχέδιο «Νέα Αθήνα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider