Μείωση αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων φέρνει η συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων φέρνει η συμφωνία

Μείωση αφορολόγητου στο όριο των 6.000 ευρώ, περικοπή κύριων συντάξεων και διατήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018 έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς.

Αυτό είπαν στους βουλευτές των ΑΝΕΛ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου, κατά την ενημερωτική σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στη Βουλή, με τους αρμόδιους υπουργούς να αρνούνται να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα εργασιακά, υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Επίσης, οι δύο υπουργοί παρουσίασαν τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα αντίμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου φέρονται να ενημέρωσαν τους βουλευτές ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 5.900-6.000 ευρώ, ενώ ως προς τις συντάξεις και την προσωπική διαφορά, το βάρος θα πέσει σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του Δημοσίου και μετά σε αυτούς του ΙΚΑ.

Επίσης, εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και, συνεπώς, τα όποια μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το 2019, ενώ για τα εργασιακά ο ορίζοντας επιχειρείται να τεθεί το 2020.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβάνεται η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26%, των φυσικών προσώπων από 22% σε 20%, η χορήγηση voucher για την απορρόφηση όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, η χορήγηση επιδόματος τέκνου στο 2ο παιδί, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Οι βουλευτές φέρονται επίσης να έθεσαν ζήτημα ψήφισης κάποιων μέτρων πριν από το Πάσχα, με το Μαξίμου να εκφράζει - σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση - την ίδια εκτίμηση, αλλά να υπάρχουν επιφυλάξεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κινούνται στη γραμμή της συμφωνίας-πακέτο για το χρέος πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και την ταυτόχρονη ψήφιση όλων των μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider