Η τεχνική συμφωνία κλείνει, το αμπαλάζ διαμορφώνεται

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τεχνική συμφωνία κλείνει, το αμπαλάζ διαμορφώνεται

Μπορεί η κυβέρνηση, επισήμως, να μην έσπευσε να υιοθετήσει το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters περί συμφωνίας με τους δανειστές για τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, πλην όμως πηγές στο παρασκήνιο επιβεβαιώνουν πως σχεδόν όλα τα ζητήματα έχουν κλείσει. Κάπως έτσι, αυτό που αναζητείται αυτή τη στιγμή είναι το… αμπαλάζ.

Στην πολιτική… πιάτσα είναι από το απόγευμα της Τρίτης κοινό μυστικό πως η αξιολόγηση βαίνει προς ολοκλήρωση. Μάλιστα, κατά πληροφορίες του insider.gr από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, την ίδια εικόνα έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η Κομισιόν να επιβεβαίωναν πως η διαδικασία ολοκληρώνεται, όμως στο παρασκήνιο η εικόνα που διαμορφωνόταν ήταν πως κυβέρνηση και δανειστές είχαν βρει κοινό τόπο στα ακανθώδη ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, φαίνεται πως έχει λάβει χώρα ένα δούναι και λαβείν και όχι μια μονόπλευρη υποχώρηση της κυβέρνησης. Έτσι, οι συλλογικές συμβάσεις παραπέμπονται ουσιαστικά για μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ δεν θα αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων από το 5%.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το λοκ-αουτ, αν και κατά πληροφορίες του insider.gr δεν θα υλοποιηθεί, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου, συναινώντας στην αυστηροποίηση του πλαισίου για προκήρυξη απεργίας.

Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες του insider.gr, το πλαίσιο της συμφωνίας είχε ήδη διαμορφωθεί από τις επαφές στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των θεσμών. Αναφορικά με τα ενεργειακά, μπορεί ο πρώην υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης να επέμεινε στις ήδη διακεκηρυγμένες θέσεις του (ΣΚΑΪ) και να έκανε λόγο για «στημένο διαγωνισμό» για τη ΔΕΗ, αλλά η συμφωνία φαίνεται πως περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, με τις υδροηλεκτρικές να γλιτώνουν προς το παρόν.

Με αυτά και με αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μην πανηγυρίζει επισήμως, μιας και ακόμα απομένει αφενός το σκέλος της ψήφισης των μέτρων, αφετέρου η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο μονοπάτι (πλεονάσματα, χρέος κλπ.).

Ακόμα, ανοιχτό είναι το ζήτημα του QE, το οποίο η κυβέρνηση βιάζεται όσο τίποτε άλλο να προλάβει, μιας και θα είναι κατά την εκτίμησή της το πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές, αρχικά δοκιμαστικά και στη συνέχεια κανονικά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως, με βάση πληροφορίες του insider.gr, η χρεία του να προλάβουμε το QE ήταν και ένας από τους καταλύτες, προκειμένου η κυβέρνηση να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές.

Έτσι, αυτό που ουσιαστικά απομένει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το πολιτικό περιτύλιγμα των μέτρων. Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή την Τρίτη, όπως εγκαίρως σημείωσε το insider.gr, σημείωσε ότι όσο υφίσταται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τόσο θα πέφτει φως σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, στέλνοντας ένα μήνυμα στους κυβερνητικούς βουλευτές. Ακόμα, από το κυβερνητικό επιτελείο προτάσσεται η αποκατάσταση της κανονικότητας το επόμενο διάστημα στη χώρα, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα λειτουργήσει ανασχετικά στο κλίμα οικονομικής στασιμότητας που αποτυπώνεται ανάγλυφα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες.

Τέλος, ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί αναλαμβάνουν το «μασάζ» κυβερνητικών βουλευτών, όποτε ήδη ο κ. Σταθάκης έκανε την αρχή με τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και αύριο θα πάει στην Πτολεμαϊδα, ενώ το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι κομματικές διεργασίες, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προ των πυλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider