Βούτσης: Μένω έκπληκτος από τις παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βούτσης: Μένω έκπληκτος από τις παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ

Την έκπληξή του για τοποθετήσεις που εκφράστηκαν σήμερα από βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου Μπελογιάννη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του σήμερα στην Ολομέλεια.

«Μετά από 20 χρόνια έγινε πραγματικότητα η εκτέλεση των εργασιών», είπε ο Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής να θέσει υπό την αιγίδα της την δημιουργία του μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης».

«Ενάμιση μήνα μετά την απόφαση, δημοσίως είχαν εκφραστεί από δύο έγκριτες εφημερίδες, από επώνυμους δημοσιογράφους, από την Καθημερινή και την Εστία και μετά από άλλα περιθωριακά έντυπα της άκρας-άκρας δεξιάς, αντιρρήσεις και ενστάσεις κατά πόσον η Βουλή θα έπρεπε να συμμετάσχει στην απόδοση τιμής και στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Από καμία άλλη πλευρά, ούτε από δημοσιολογούντες, ούτε από πολιτικά πρόσωπα, ούτε από πολιτικά κόμματα είχε εκφραστεί οτιδήποτε δημόσια και αυτό το θεωρούσα και το θεωρώ ακόμα, ως ενδεικτικό στοιχείο μιας δημοκρατικής ωρίμανσης εν έτει 2017, για το πώς βλέπουμε την ιστορία -που προφανώς δεν την βλέπουμε όλοι με τα ίδια μάτια, που προφανώς δεν βλέπουμε όλοι τις ίδιες διαδρομές- αλλά προφανώς είναι μια ενιαία ιστορία του λαού για το πώς έχουμε φτάσει μέχρι τώρα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Εκφράζω λοιπόν την έκπληξή μου, γιατί τώρα που έκλεισε αυτός ο κύκλος, με τις δύο ομιλίες κυρίως -διότι δεν λαμβάνω υπόψη μου καθόλου τις εμφυλιοπολεμικές ομιλίες από την πτέρυγα των άλλων κυρίων, οι οποίοι προφανώς βρήκαν και τα λένε- αλλά την έκπληξή μου για τις δύο ομιλίες των συναδέλφων της ΝΔ, που ετέθη αυτό το ζήτημα».

«Πραγματικά, μένω έκπληκτος από το ότι υπάρχει μια συνηγορία για μια εκτέλεση η οποία έγινε κάτω από την δημόσια, διεθνή, παγκόσμια κατακραυγή των πλέον πολιτικά και διανοουμένων επιφανών εκείνης της περιόδου, πράγμα που δεν ήταν τυχαίο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε ότι «δεν είναι ανάγκη σήμερα να πούμε ακριβώς, το λέγανε οι ίδιοι με τις υπογραφές τους, το λόγο για τον οποίο είχαν ενώσει τότε τις φωνές τους, να μην γίνει αυτή εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων: του Αργυριάδη και του Πάτση. Υπήρχαν λόγοι που είχανε δημόσια και διεθνώς αναφερθεί».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις συνθήκες εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη.

«Εκφράζω επίσης την έκπληξή μου, διότι γνωρίζουν οι συνάδελφοι, ότι η εκτέλεση των τεσσάρων έγινε παρά την τότε μεγάλη αμφιταλάντευση που υπήρχε στο κράτος, στην κυβέρνηση - έγινε Κυριακή, τέσσερις και δέκα το πρωί, που απαγορεύεται αξιακά, επειδή την επόμενη μέρα είχε συγκληθεί, μέσα σε μια τεράστια πολιτική σύγκρουση- υπήρχε η πίεση των Αμερικάνων του παλατιού- είχε συγκληθεί η ειδική επιτροπή χαρίτων για να δώσει χάρες. Και έγινε από την επενέργεια και μέσα από μια εργώδη προσπάθεια των μηχανισμών του κράτους και του παρακράτους για να γίνουν εκτελέσεις και, αν δείτε τον Τύπο των ημερών, υπήρξε κορυφαίο ζήτημα πολιτικής σύγκρουσης, μέχρι το επίπεδο του πρωθυπουργού για την ενέργεια αυτή».

Εδώ ακόμη υβρίζουμε τους νεκρούς

«Στην Ισπανία, ο νικητής του εμφυλίου πολέμου εκεί, ο στρατηγός Φράνκο, ο δικτάτορας δηλαδή, τίμησε τους νεκρούς του εμφυλίου πολέμου μαζί με τους νεκρούς της παρατάξεως του και μέχρι σήμερα δεν ακούνε στη Βουλή της Ισπανίας να υβρίζουν οι μεν τους δε. Εμείς εδώ ακόμα δυστυχώς υβρίζουμε τους νεκρούς. Αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο και πιστεύω ότι η ενέργεια της Βουλής ήταν πολύ σωστή στη μνήμη του Μπελογιάννη» ανέφερε αμέσως μετά ο προεδρεύων, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Μουσείο εμφυλίου

«Εδώ γίνεται μια σκόπιμη σύγχυση. Δύο διαφορετικών παραδειγμάτων που συνυπάρχουν στο ίδιο πρόσωπο. Πράγματι, ο Νίκος Μπελογιάννης ως κατάδικος σε θάνατο, από ένα δικαστήριο που ήταν στρατοδικείο και που πράγματι μέσα από την απόφασή του, ένα κράτος εκτάκτων καταστάσεων και συνθηκών, έδειξε μια σκληρότητα που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, είναι αναμφίβολα κάτι που δικαιολογημένα συνήγειρε όλους τους διανοούμενους, τους πολιτικούς. O Ντε Γκωλ ήταν αυτός που είπε όχι στην εκτέλεση, αλλά και ο Νίκος Πλαστήρας είπε ότι όχι δεν θα εκτελεστούν. Το παρακράτος όμως ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Άλλο λοιπόν αυτό το ζήτημα και άλλο το ζήτημα της συμμετοχής του κόμματος του και της παρατάξεως του από μια συγκεκριμένη πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

«Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα δεν έχει τη γοητεία του πολέμου του εμφυλίου του Ισπανικού ούτε έχει αφήσει και το αποτύπωμα που άφησε ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος. Αυτός εδώ ο πόλεμος ήταν ένας πόλεμος που μια πλευρά αγωνιζόταν για ένα συγκεκριμένο σχέδιο και η άλλη πλευρά αγωνιζόταν για να μην γίνει λαϊκή δημοκρατία η Ελλάδα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ λοιπόν ποιος από τους δύο δικαιώθηκε. Δεν ξέρω αν ο Νίκος Μπελογιάννης ζούσε μέχρι αυτή την εποχή τι θα έλεγε. Από όλες τις πλευρές υπάρχουν ήρωες από όλες τις πλευρές υπήρξαν και κακοποιοί, από όλες τις πλευρές υπήρξαν περιπτώσεις για τις οποίες δεν μπορεί η σημερινή Βουλή να θεωρεί ότι αυτή η μελανή σελίδα μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς ώστε να διατηρείται στη μνήμη νεότερων γενεών μέσα σε ένα μουσείο εμφυλίου πολέμου».

Δύο όνοι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα

«Στη συζήτηση γι' αυτό το θέμα που υπάρχει μπερδεύεται από διάφορες πλευρές και με διάφορες σκοπιμότητες η υπόθεση Νίκος Μπελογιάννης για να μην πω ότι δύο όνοι σε ξένο αχυρώνα τσακώνονται», ανέφερε σε παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ακούστηκαν εδώ φοβερά πράγματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε αυτό το χώρο, αυτό το κοινοβούλιο, όχι το συγκεκριμένο γενικά, αυτές οι απόψεις που ακούγονται είναι πολύ φυσιολογικές. Ούτε περιμένω ποτέ, να δικαιωθεί ο αγώνας των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ, ΔΣΕ, μέσα σε αυτό το κοινοβούλιο. Δεν το περιμένω αυτό ποτέ, ούτε ήταν και στη πρόθεσή μας. Αυτό το κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως σύνθεσης, αυτό το αστικό κοινοβούλιο που λέμε εμείς, το μόνο που μπορεί να επιβραβεύσει είναι το καρότο και το μαστίγιο απέναντι στο λαό. Δεν περιμένουμε καμία επιβράβευση από αυτό το κοινοβούλιο, ούτε ο Μπελογιάννης έδωσε τη ζωή του για να ζούμε σε ένα τέτοιου τύπου κοινοβούλιο, όπως υπάρχει και σε όλη την Ευρώπη, ξέρετε τις απόψεις μας».

«Εδώ ακούστηκαν τρομερά πράγματα και αντιιστορικά. Έλεος κύριοι. Υπάρχουν αρχεία, ιστορία, ναι ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν, ναι είμαστε σε δύο αντίθετα στρατόπεδα, ασυμφιλίωτα, όχι μόνο με τη ΝΔ και με άλλους, αλλά τουλάχιστον, κοιτάξτε να δείτε δεν έχει κανένας δικαίωμα, ούτε εγώ που μιλάω αυτή τη στιγμή να πω τι θα έκανε ο Μπελογιάννης σήμερα», είπε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι «αυτό το δικαίωμα που έχει το ΚΚΕ είναι να πει αυτά που είπε ο Δ. Κουτσούμπας χτες στην Αμαλιάδα. Τι θα έκανε σήμερα ο Μπελογιάννης, τα παιδιά του τα εγγόνια του και τα δισέγγονα δεν έχω κανένα δικαίωμα να το πω, για κανέναν δεν μπορώ να το πω. Εδώ γίνανε προεκτάσεις φοβερές. Τελειώστε με τις προεκτάσεις. Το '52 τέλειωσε ο Μπελογιάννης, αλλά το ΚΚΕ υπάρχει».

«Δεν μονοπωλούμε τίποτα. Αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε την υποκρισία, την καπηλεία και το μίσος, το μίσος το εξηγούμε», είπε η κ. Παπαρήγα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider