Η ΔΕΗ προκαλεί «ηλεκτροπληξία» στην κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΔΕΗ προκαλεί «ηλεκτροπληξία» στην κυβέρνηση

Αναταραχή επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ενώ από το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο μεταδίδεται αισιοδοξία ότι το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας είναι θέμα χρόνου.

Τις ισχυρότερες αντιδράσεις προκαλούν οι εξελίξεις στα ενεργειακά, καθώς οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση είναι η πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.

Με άτυπο επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούν το Μαξίμου «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Στο πλευρό του υπουργού Εσωτερικών συντάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι βουλευτές της ομάδας των «53», ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Γιάννης Τσιρώνης και άλλοι.

Εντελώς αντίθετη άποψη εκφράζουν άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν βρίσκονται στον σκληρό κομματικό πυρήνα της Κουμουνδούρου, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος δήλωσε χθες ότι το θέμα της ΔΕΗ πρέπει να λυθεί όπως έγινε με το θέμα της COSCO.

Σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία, όπου βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ. Χθες, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στους οποίους αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έχει πέσει μόνο η πώληση παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά κυρίως σύγχρονων και, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, «ο κ. Σταθάκης μας είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά επιχειρήματα των δανειστών είναι:

1. Η ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε και μνημονιακή υποχρέωση για τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2019.

2. Η αδυναμία των δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ να μειώσουν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ. Τα ΝΟΜΕ ήταν ο τρόπος που είχε επιλέξει ο κ. Σκουρλέτης ως υπουργός Ενέργειας, για να συμμορφωθεί με τη μνημονιακή απαίτηση, χωρίς να πουλήσει μονάδες.

3. Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υπαγορεύει τη δυνατότητα πρόσβασης των ιδιωτών στον λιγνίτη.

Έτσι, φαίνεται ότι προς ιδιωτικοποίηση δεν οδεύουν μόνο οι παλιές μονάδες του Αμύνταιου (σ.σ.: αποσύρονται το 2020), αλλά και σύγχρονες όπως η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου και η Μελίτη 1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.