Ανησυχία στη ΝΔ για το τραπεζικό σύστημα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχία στη ΝΔ για το τραπεζικό σύστημα

Η αναγγελία της συνάντησης Μητσοτάκη-Στουρνάρα ήρθε λίγο μετά τις δραματικές προειδοποιήσεις του κεντρικού τραπεζίτη μέσω νέας συνέντευξής του πως «δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά στον τοίχο» και της επισήμανσή του πως είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση, προκειμένου η χώρα να μην πισωγυρίσει. Την ανησυχία του κ. Στουρνάρα, την οποία βέβαια ο κεντρικός τραπεζίτης αναγκάζεται να «μακιγιάρει» χάριν των θεσμικών ισορροπιών, συμμερίζεται πλήρως ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συζητήσει με τον διοικητή της ΤτΕ επί τεσσάρων αξόνων.

Σύμφωνα με το koolnews.gr, στη ΝΔ παρατηρούν εδώ και αρκετό διάστημα τα σημάδια νευρικότητας που επανεμφανίζονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με πηγές του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ να εμφανίζονται μεν προσεκτικές ως προς τις διαπιστώσεις, αλλά εξαιρετικά ανήσυχες ως προς την ουσία. Άλλωστε, στη ΝΔ βλέπουν να πληθαίνουν τα σημάδια επανάληψης της κατάστασης του 2015 ως προς τον αντίκτυπο στην οικονομία τουλάχιστον, με τον πρώτο άξονα συζήτησης να έχει να κάνει με τη μείωση καταθέσεων, την αύξηση της έκθεσης στον ELA και το χαμένο τρένο του QE.

Έτσι, από την ΝΔ παρατηρούν, πέραν της σταθερής μείωσης των καταθέσεων, και την αύξηση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό ELA της ΕΚΤ, ενώ από το επιτελείο της ΝΔ εκτιμούν πως πλέον υπάρχει αιτιατική σχέση μεταξύ της διατάραξης της ομαλής πορείας των συζητήσεων με τους εταίρους και της εκροής καταθέσεων. Τούτων δοθέντων, από το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι «κλειδί» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», ενώ προσθέτουν πως «η «εμπιστοσύνη» αποτελεί κλειδί και για την άρση των capital controls». Στην οδό Πειραιώς, ενδόμυχα, φοβούνται μήπως η επιδείνωση των συνθηκών της οικονομίας οδηγήσει σε «σφίξιμο» των κεφαλαιακών ελέγχων εκ νέου, κάτι που είχε συζητηθεί και στη συνάντηση Μητσοτάκη και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Τέλος, σε ό,τι αφορά αυτό το σκέλος, από τη ΝΔ εκτιμούν πως το τρένο του QE είναι χαμένο για αρκετό διάστημα ακόμα και σημειώνουν πως η ποσοτική χαλάρωση θα είχε θετικές επιδράσεις στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στην πρόσβαση στις αγορές και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Ο δεύτερος άξονας της συζήτησης στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχει να κάνει με τα «κόκκινα δάνεια». Από τη ΝΔ σημειώνουν πως «η επίλυση του προβλήματος απαιτεί πολιτική βούληση, οικονομική σταθερότητα, αντιμετώπιση των εμποδίων, επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημιουργία δευτερογενούς αγοράς με δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης, ώστε να γίνουν γρήγορα βήματα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης των «κόκκινων δανείων» κατά 40 δις ευρώ μέχρι το 2019». Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό πως από τη ΝΔ εμφανίζονται προβληματισμένοι τόσο από την αβελτηρία της κυβέρνησης ως προς της διαμόρφωση του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση του θέματος, όσο και για την επίδραση του επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος στου δείκτες των NPLs.

Επιπρόσθετα, ως προς τον τρίτο άξονα, Μητσοτάκης και Στουρνάρας θα συζητήσουν και το θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών, μιας και το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο παρατηρεί πως η κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται μεν, αλλά οι προβλέψεις ροκανίζουν τα κέρδη. Στο ίδιο πλαίσιο, από τη ΝΔ τονίζουν πως η ευρωπαϊκή πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν έχει επηρεάσει πολύ τις χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών, μιας και ακόμα απαιτούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που παρέχουν, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα σκηνικό θετικό μεν για τα αποτελέσματά τους, αλλά αρνητικό για την πραγματική οικονομία, μιας και οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε «φθηνό χρήμα». Ακόμα, σε αυτή τη θεματική ενότητα εντάσσεται και το ζήτημα των stress tests, με τη ΝΔ να εκτιμά πως πρέπει να τερματιστεί άμεσα η αβεβαιότητα, γιατί το μακροοικονομικό σενάριο, με βάση το οποίο θα γίνει το assessment των ελληνικών συστημικών θα γίνει με βάση την εικόνα των τραπεζών στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέλος, η ΝΔ ετοιμάζεται να θέσει υπ’ όψιν του κεντρικού τραπεζίτη και το ζήτημα της τράπεζας Αττικής. «Η τράπεζα, σε μια περίοδο που παρατηρείται απομόχλευση στο πιστωτικό σύστημα, αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση», σημειώνουν από τη ΝΔ και κάνουν λόγο για χαμηλά πιστοδοτικά κριτήρια, τα οποία και προκάλεσαν την παρέμβαση της ΤτΕ μέσω μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά τον κοινό έλεγχο που διενήργησε με τον SSM. «Για όλες τις παραλείψεις και σκιές στην Τράπεζα Αττικής υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες», σημειώνουν με νόημα επί του θέματος κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider