Κυβερνητικοί βουλευτές εν μέσω διασταυρούμενων πυρών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνητικοί βουλευτές εν μέσω διασταυρούμενων πυρών

Οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι θα είναι και αυτοί που θα κληθούν να άρουν το βάρος της ψήφισης δύσκολων μέτρων, όταν έρθει η ώρα, βιώνουν αυτές τις μέρες μια παραδοξότητα, μιας και βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών: αφενός, οι απαιτήσεις των δανειστών, κυρίως στα εργασιακά και στα ενεργειακά, βάζουν το μαχαίρι στο ιδεολογικό κόκκαλο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αφετέρου η παράλυση στην οικονομία φέρνει αντιμέτωπους τους βουλευτές με όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες πολιτών, οι οποίοι ζητούν να κλείσει η αξιολόγηση και να μην επαναληφθεί το σκηνικό του 2015.

Οι απαιτήσεις των δανειστών φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια κυβερνητικών κύκλων τις τελευταίες ώρες να μεταδώσουν την εικόνα πως ένα Staff Level Agreement ίσως να είναι και θέμα ημερών. Κάτι τέτοιο, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, θεωρείται αρκετά δύσκολο, αν και στο παρασκήνιο γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή μέσω μιας διαδικασίας δούναι και λαβείν.

Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, τα μεγάλα μέτωπα είναι δύο, τα εργασιακά και τα ενεργειακά. Ως προς τα εργασιακά, κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι από την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ και σημειώνουν πως «μπορεί τα μέτρα αυτά να μην έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, πλην όμως περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας θα οδηγήσει σε παγίωση των συνθηκών ζούγκλας και με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ», όπως το έθετε στο Insider.gr στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Κάπως έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σηκώσει τους τόνους σε αυτό το μέτωπο και δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων κατά κύριο λόγο, προκειμένου κιόλας να μπορεί να το παρουσιάζει ως κέρδος στο ισοζύγιο της τελικής συμφωνίας. Όπως και να έχει, παρά τις διαρροές από το πρωί της Δευτέρας, το μέτωπο αυτό παραμένει ακόμα ανοιχτό, αν και στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή.

Παράλληλα, έτερο σημείο προβληματισμού για τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι η αξίωση των δανειστών για πώληση περίπου 40% των μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωση, εμμέσως πλην σαφώς, σε συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τη Δευτέρα πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αποφύγει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της Επιχείρησης, εξαιρώντας έτσι από τη «μάχη» τις λιγνιτικές μονάδες, όπου φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει. Το ζήτημα είναι, επίσης, λεπτό για τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι μπορεί να έχουν υπερψηφίσει διατάξεις, όπως το Υπερταμείο, αλλά σε ζητήματα ενέργειας και φυσικών πόρων έχουν αρκετές ευαισθησίες. Την ίδια ώρα, στην ένταση του προβληματισμού οδηγεί και η παρέμβαση του πρώην υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», όπως συγκεκριμένα γράφει.

Ο κ. Σκουρλέτης είναι από αυτούς που, στο παρασκήνιο, δεν ευαγγελίζονται την ανάγκη για «συμφωνία πάση θυσία», μιας και σταθμίζει και τους κινδύνους πλήρους αλλοίωσης της ιδεολογικής φύσης του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικής του εξαέρωσης μέσω της ανακύκλωσης της λιτότητας χωρίς προοπτική εξόδου από το σπιράλ της κρίσης.

Κάπως έτσι, οι κυβερνητικοί βουλευτές φοβούνται πως μπορεί σύντομα να κληθούν να υπερβούν και πάλι τις κόκκινες γραμμές τους. Η «παραδοξότητα» που προαναφέρθηκε, όμως, έγκειται στο γεγονός πως, όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης, τόσο η πραγματική οικονομία βυθίζεται στη στασιμότητα, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί βουλευτές να ανησυχούν για το τι θα…ακούσουν, αν ανέβουν με ανοιχτή αξιολόγηση, στα χωριά τους το Πάσχα. Ήδη, τα πρώτα «μαντάτα» έχουν φτάσει σε αυτούς, όπως ομολογούν κατ’ ιδίαν, ενώ πυκνώνουν και οι δραματικές προειδοποιήσεις από κεντρικούς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας για ολοκλήρωση της διαδικασίας-ακόμα και καθ’ υπέρβασιν κόκκινων γραμμών-με τελευταίες δύο παρεμβάσεις αυτές του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά στον τοίχο» και του επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο οποίος προέβλεψε ύφεση για το α’ τρίμηνο του 2017, εξέφρασε επιφυλάξεις για τους στόχους της ανάπτυξης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τέταρτο Μνημόνιο, αν η αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider