Στήριξη σε Τσίπρα από Τουσκ και Γιούνκερ για τα εργασιακά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στήριξη σε Τσίπρα από Τουσκ και Γιούνκερ για τα εργασιακά

Την υποστήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέσπασε η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την προστασία των εργαζομένων στην Ευρώπη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τόσο η δήλωση του Ντ. Τουσκ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, όσο και η απαντητική επιστολή του Ζ.Κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικότερα, κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμιζαν πως παρ' όλο που το κείμενο της Διακήρυξης δεν άλλαξε μετά τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στον Ντ. Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η σημερινή απάντηση του προέδρου Τουσκ ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Για τις ίδιες πηγές, το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. Αυτές οι αναφορές ήρθαν ως αποτέλεσμα ολόκληρης της διεργασίας που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα το περασμένο Σεπτέμβριο και του πολιτικού διαλόγου που πραγματοποιηθήκε, σημείωναν. Επιπλέον, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση στη δήλωση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα. 'Αλλωστε, κατέληγαν, η πρωτοβουλία του Αλ.Τσίπρα δεν αφορούσε τη Διακήρυξη αυτή καθεαυτή, αλλά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τις πιέσεις του ΔΝΤ για τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, κάτι που καλύπτεται από τη σημερινή δήλωση Τουσκ.

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινοτική πηγή ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την επιστολή του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους επικεφαλής των θεσμών και ειδικά στο ΔΝΤ να επισπεύσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέτοντας μάλιστα επίσημα την 7η Απριλίου ως νέο ορόσημο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider