Στη ρωμαϊκή αρένα ο Τσίπρας αναζητά διέξοδο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη ρωμαϊκή αρένα ο Τσίπρας αναζητά διέξοδο

Στη Ρώμη βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραστεί σήμερα στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, η οποία συμπίπτει και με τη συμπλήρωση των 60 ετών από την ίδρυση της Ε.Ε. Βέβαια, μπορεί ο κ. Τσίπρας να ήρθε σε επαφή με τον Πάπα Φραγκίσκο, πλην όμως η…θεία χάρη δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ουσιωδώς την πορεία της διαπραγμάτευσης, όπου σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Είναι σαφές, πάντως, πως ο κλοιός πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση εντείνεται μετά και τη διπλωματική μεν, πλην όμως άκρως ενδιαφέρουσα, απάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στην επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός σε αυτόν και στον κ. Τουσκ, επιμένοντας στην ανάγκη διατήρησης του κοινοτικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και ιδιαίτερα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ο κ. Γιούνκερ, σε αυτή, τονίζει την υποστήριξή του στις ΣΣΕ και για την Ελλάδα, αλλά παράλληλα τονίζει πως «δεν υπάρχει «ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους» στο κοινωνικό κεκτημένο ή στο οικονομικό εγχειρίδιο, όταν πρόκειται για την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε χώρος για ιδεολογικές προσεγγίσεις», ενώ ακόμα υπογραμμίζει πως «πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές κατά την έναρξη του προγράμματος: οι δεσμεύσεις των ελληνικών Αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας».

Κατά τις πληροφορίες του Insider.gr, η ουσία των όσων λέει ο κ. Γιούνκερ αποτυπώνεται και στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με το κυβερνητικό επιτελείο, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο να δέχεται in principio το επιχείρημα της κυβερνησης για ανάγκη διατήρησης των ΣΣΕ, να λειτουργεί όμως και ως διαμεσολαβητής και γεφυροποιός προς το ΔΝΤ, μιας και είναι σαφής η πολιτική ανάγκη παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάπως έτσι, μπορεί σε άλλα επιμερους ζητήματα, όπως στο ασφαλιστικό, να έχουν γίνει βήματα, αλλά τα εργασιακά είναι ακόμα ένα μείζον και ίσως το πιο σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης, κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, βέβαια, κατόπιν και οξύτατων διπλωματικών πιέσεων, δεν επέμεινε στην κίνηση υψηλού ρίσκου να μπλοκάρει την κοινή διακήρυξη για τα 60 χρόνια της Ε.Ε., προκειμένου να γίνεται σαφής αναφορά στα εργασιακά και στο κοινωνικό κεκτημένο, με το τελικό κείμενο, αφού υπέστη λίγες τροποποιήσεις, να είναι αρκετά γενικόλογο και σε καμία περίπτωση τόσο συγκεκριμένο, όσο ίσως θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Πλην όμως, λόγω των σαφών πιέσεων να μην διασυνδέεται η αξιολόγηση με την κοινή διακήρυξη, η κυβέρνηση υπαναχώρησε, έχοντας όμως δώσει ένα σαφές στίγμα, στο οποίο θα επιμείνει και ο ο πρωθυπουργός σε επαφές που μπορεί να έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα, πάντως, με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Insider.gr, καμία πολιτική λύση δεν θα πρέπει να αναμένεται να προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής, με αποτέλεσμα εκ νέου να είναι άδηλο, κατά πόσο μπορεί να σημειωθεί ουσιώδης πρόοδος για Staff Level Agreement ως τις 7 Απριλίου, παρά την αισιοδοξία κυβερνητικών πηγών μετά το περας των δια ζώσης συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες. Πάντως, τόσο από ελληνικές όσο και από ευρωπαϊκές πηγές, προκύπτει ως συμπέρασμα πως η διαδικασία παραμένει «ζωντανή», αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κάπως έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά διέξοδο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με το δίλημμα είτε να κάνει κεφαλαιώδεις παραχωρήσεις και να κληθεί να διαχειριστεί το πολιτικό και κοινωνικό βάρος, με το βλέμμα στη διόρθωση της κατάστασης αφού ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο, είτε να επιμείνει στις θέσεις της με ένταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider