Χουντής: Η Ευρωζώνη ευθύνεται για την κρίση στον νότο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χουντής: Η Ευρωζώνη ευθύνεται για την κρίση στον νότο

Σε εξηγήσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλείται το Συμβούλιο της Ε.Ε μετά από αίτημα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) για τις προσβλητικές δηλώσεις Ντάισεμπλουμ. «Οι δηλώσεις του κ. Ντάισεμπλουμ ότι ο ευρωπαϊκός Νότος καταχράστηκε τη δήθεν αλληλεγγύη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ξόδεψαν τα χρήματα σε γυναίκες και αλκοόλ, είναι άκρως προσβλητική και υποτιμητική για τους λαούς μας» είπε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

Ο κ. Χουντής έκανε λόγο για «ενδεικτικές δηλώσεις της ενορχηστρωμένης οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τρόικα στις χώρες των Μνημονίων, ώστε, όχι μόνο να επιβληθούν αντιλαϊκές πολιτικές», όπως αναφέρει ο κ. Χουντής αλλά και για να επιρρίψουν τις ευθύνες της κρίσης στους λαούς. «Θέλουν, με άλλα λόγια, να πείσουν, με στερεότυπα, τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ότι ευθύνονται αυτοί για την κατάσταση που βρίσκονται».

«Οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που τους επιβλήθηκαν Μνημόνια, δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Δεν ευθύνονται για την κυριαρχία ενός τραπεζικού συστήματος "καζίνο". Δεν ευθύνονται για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους για να πληρώνονται εξοπλιστικά προγράμματα και εργολάβοι και να φοροδιαφεύγουν εφοπλιστές και επιχειρήσεις» τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ.

«Οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής των χωρών του Νότου είναι οι πολιτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οι πολιτικές των Μνημονίων και τις λιτότητας» καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Χουντής. Να σημειωθεί ότι η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL) ζητά εξηγήσεις από το Συμβούλιο, δηλαδή, τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, για τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Η προφορική ερώτηση της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) έχει ως εξής:

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Ντάισεμπλουμ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ (δημοσιεύθηκε 20/3/2017):

«Ως σοσιαλδημοκράτης, θεωρώ ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά όποιος την απαιτεί, έχει επίσης και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να δαπανώ όλα μου τα χρήματα σε ποτό και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη. Αυτή η αρχή ισχύει σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Θεωρεί το Συμβούλιο τη διατύπωση του ολλανδικού υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του Eurogroup, κ. Ντάισεμπλουμ αποδεκτή και σύμφωνη με την υπεύθυνη θέση που κατέχει;

Επιπλέον, βρίσκει το Συμβούλιο τη σύγκριση που κάνει ο κ Ντάισεμπλουμ, μεταξύ των προσωπικών δαπανών για γυναίκες και αλκοόλ και της αίτηση για οικονομική υποστήριξη, κατάλληλη όταν αυτό πραγματεύεται τα οικονομικά προβλήματα της Νότιας Ευρώπης;

Εάν όχι, μπορεί το Συμβούλιο να ενημερώσει για τις αιτίες που προκάλεσαν τα οικονομικά προβλήματα;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider