ΝΔ: ΔΕΗ και απελευθέρωση αγοράς οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΝΔ: ΔΕΗ και απελευθέρωση αγοράς οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής

Τους βασικούς άξονες του γαλάζιου προγράμματος για την ενέργεια παρουσιασαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο τομεάρχης Προγράμματος του κόμματος Γιώργος Στεργίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, με βάση το εν λόγω σχέδιο, στην αναδιαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της ΔΕΗ, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με ενεργοποίηση και του ιδιωτικού τομέα, κυρίως στα μέτωπα του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΗ, αλλά και στη διαμόρφωση μιας συνολικής εθνικής ενεργειακής πολιτικής τόσο για ζητήματα επάρκειας και ασφάλειας όσο και για το θέμα της αξιοποίησης των εθνικών πόρων.

«Η ΝΔ αποφάσισε να προτάξει την παρουσιαση του προγράμματος της ενέργειας για δύο λόγους: η ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη κρίση, η οποία έχει οξυνθεί δραματικά τα τελευταια δύο χρόνια και λόγω των εσφαλμένης τακτικής της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα ενεργειακά», υπογράμμισε στην αρχή της παρουσιασης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και αρμόδιος για το κυβερνητικό πρόγραμμα Κωστής Χατζηδάκης. «Μόνη λύση για τη χώρα είναι να ακολουθήσει τις καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές», προσεθεσε και όρισε ως δύο στόχους της ΝΔ την ενεργειακή ασφάλεια και ασφάλεια του βασικού πυλώνα που είναι η ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς αερίου και ηλεκτροπαραγωγής. «Χρειάζεται μείωση του ενεργειακού κόστους που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηριστικά.

Ως προς τους βασικούς ενεργειακούς πυλώνες, ο κ. Χατζηδάκης οριοθέτησε τους εξής στόχους:

-Για τον ΑΔΜΗΕ: Πώληση του ήδη προβλεφθέντος μεριδίου με αναγκαίο έλεγχο του δημοσιου, ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι για την αναβάθμιση του και την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της ΔΕΗ

-Για τη ΔΕΗ: 1) Άμεσα μέτρα για την επιβίωση της εταιρείας, μέσω της αντιμετώπισης της έλλειψης ρευστότητας. 2) Σύμβαση παραχώρησης ορισμένων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ 3) Αποδοτική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω μιας σύγχρονης λειτουργικής δομής της ΔΕΗ 4) Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ΔΕΗ μέσω μιας συμμαχίας με έναν στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στην εταιρεία (στο τέλος του δρόμου και αφού έχουν γίνει όλα τα παραπάνω).

-Να προχωρήσει κανονικά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ που η κυβέρνηση φρόντισε να υπονομεύσει, με το ήδη προβλεφθέν ποσοστό.

-Να ξαναρχίσει η εξερεύνση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με στόχο τη γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, μέσω και της επέκτασης των ερευνών σε νέα οικόπεδα.

«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν υπάρξει τραγικοί. Αφού εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, συμφώνησε στη συνέχεια με την Τρόικα να περιοριστεί η παρουσια της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς μέσα σε 3-4 χρόνια από το 95%, χωρίς κανένα αντάλλαγμα για την επιχείρηση. Μια τσαμπα ιδιωτικοποίηση, δηλαδή, χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και χωρίς φυσικά αυτή η παρέμβαση να συνοδεύεται και από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση για τη δομή της εταιρείας», ανέφερε συμπερασματικά ο αρμόδιο αντιπρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ύστερα πως «πρόκειται για ένα μοντέλο-Φρανκενσταϊν που δεν είναι βιώσιμο και έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της κατάρρευσης»

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος ανέφερε πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιμένει να δίνει τις λάθος μάχες. «Αρνείται να κάνει παρεμβάσεις για τη ΔΕΗ και να εγγυηθεί μια υγιή μετάβαση στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Θα μπορούσε να γίνει ελαφρύτερο το δημοσιονομικό πακέτο, μέσω της βούλησης της χώρας να προχωρήσει ταχύτερα σε διαρθρωτικές αλλαγές. Με την ιδεοληψία της η κυβέρνηση ανεβάζει τον λογαριασμό. Η εμμονή να μην αλλάξει τίποτε στην ενέργεια, οδηγεί τα πράγματα σε βαρύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», κατέληξε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Με τη σειρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε πως «η ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πηγή κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας». Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε έντονη ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά και για τη μελλοντική βιωσιμότητά της, ενώ παράλληλα αποδόμησε την κυβερνητική πολιτική στο σε ό,τι αφορά ΔΕΗ, αναφερόμενος σε 8 άξονες που έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα, τη δομή διοίκησης και τις προτεραιότητες της εταιρείας. «Το θέμα διάσωσης της ΔΕΗ και της διασφάλισης της βιωσιμότητάς της και της διατήρησης των θέσεων εργασιας είναι πρώτιστο», προσεθεσε ο κ. Σκρέκας, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Κώστας Κατσαφάδος.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης για την ενεργειακή πολιτική της ΝΔ

Επί του πρακτέου, την παρουσιαση της γαλάζιας πρότασης ανέλαβε ο γραμματέας Προγράμματος του κόμματος Γιώργος Στεργίου, λέγοντας πως δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα τη ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Ετσι, η ΝΔ προτείνει, μεταξύ άλλων:

-Τη θέσπιση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Ενέργειας για τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της χώρας.

-Εφόσον ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, κατάρτιση και ψήφιση ενός δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης του

-Την ενεργειακή διασυνδεση της Κρήτης με την Αττική, των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα κ.α.

-Την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μέτρησης στα δίκτυα διανομής

-Για τη ΔΕΗ, οι αδύναμοι να βοηθηθούν και να τους δοθεί μια δυνατότητα διαχείρισης των οφειλών τους, όμως όσοι από επιλογή δεν πληρώνουν, θα πρέπει να υποστούν άμεσα τις συνέπειες.

-Τη δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου Συναλλαγών Ηλεκτρισμού και Αερίου

-Την περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας

-Την ουσιαστική αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων και την κατάρτιση ενός συνολικού προγράμματος για την αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων.

-Τον εκσυγχρονισμό του μεταλλευτικού κώδικα με αναπροσαμρογή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και απόδοσης και με καθορισμού μέγιστης περιόδου ερευνών και εκμετάλλευσης στα 35 χρόνια από τα 78 που ισχύουν σήμερα.

Σημειώνεται ότι κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «αν ίσχυαν οι δηλώσεις του κ. Τσιπρα για τις ιδιωτικοποιήσεις, θα έπρεπε ο ίδιος να παραπέμψει τον εαυτό του στο Ειδικό Δικαστήριο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider