Αναστασιάδης: Ανησυχώ για θερμό επεισόδιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστασιάδης: Ανησυχώ για θερμό επεισόδιο

Την ανησυχία του ότι η περίοδος μέχρι τα μέσα Απριλίου, όπου θα διεξαχθεί το τουρκικό δημοψήφισμα, είναι επικίνδυνη για κάποιο τυχόν θερμό επεισόδιο, εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας αποκλειστικά στην εκπομπή ΙΣΤΟΡΙΕΣ του ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά.

«Με ανησυχεί περισσότερο όχι για το Κυπριακό, για τυχόν θερμό επεισόδιο. Δηλαδή η προσπάθεια είναι να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που επιδίωκε ο κ. Ερντογάν», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Λέγοντας πως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, τι μπορεί να συμβεί από την αντίδραση στο εσωτερικό, είτε στο τουρκικό στράτευμα είτε οπουδήποτε αλλού.

Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι το τουρκικό δημοψήφισμα και η ανησυχία του κ. Ερντογάν για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ήταν ο βασικός λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος «τράβηξε το αυτί» του κ. Ακιντζί, οδηγώντας τον σε αδιαλλαξία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν λέω αν είναι ο κ. Ερντογάν ή το βαθύ Κράτος ή ποιος, αλλά ξέρω ότι η πολιτική της Άγκυρας ήταν εκείνη, η οποία οδήγησε εις το σημερινό αδιέξοδο χωρίς να αποκλείω και ενδεχόμενη υποχώρηση σε φωνές, στις αρνητικές φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξε καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του κυρίου Κοτζιά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά, είτε στο Μον Πελεράν, είτε αργότερα στη Γενεύη. Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, -όταν λέω ελληνική κυβέρνηση δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον κ. Κοτζιά», είπε ο κ. Αναστασιάδης, που πάντως σημείωσε ότι οι αντιδράσεις του κ. Κοτζιά μπορεί να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τοποθετείται διαφορετικά. Συμπλήρωσε πάντως ότι Υπήρξε πάντα αγαστή και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε λάθος την απόφαση της Κυπριακής βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα» λέγοντας ότι προσέφερε μια πρόφαση στον κ. Ακιντζί για να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, σε περίπτωση που όπως είπε επικρατούσε ο λαϊκισμός. «Όπως έχουμε φτάσει σήμερα, ξέρετε στα δημοψηφίσματα κατά κανόνα επικρατεί το «όχι» και όχι το «ναι». Είναι πάντα ένας κίνδυνος».

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει το εάν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Κύπρου. «Όταν και εφόσον έρθει η ώρα, θα αποφασίσω αν θα επαναδιεκδικήσω», δήλωσε σχετικά, εξηγώντας ότι μέχρι την τελευταία μέρα της Προεδρίας του θα εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider