Αβραμόπουλος: Ζητούμενο η συνεργασία για την αντιμετώπιση της διακίνησης μεταναστών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αβραμόπουλος: Ζητούμενο η συνεργασία για την αντιμετώπιση της διακίνησης μεταναστών

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (EMSC) δημοσίευσε σήμερα έκθεση δραστηριότητας για το πρώτο έτος λειτουργίας του.

Εξειδικευμένο προσωπικό και αναλυτές του Κέντρου υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς τις αστυνομικές και συνοριακές αρχές των Κρατών μελών για το συντονισμό πολύπλοκων διασυνοριακών επιχειρήσεων κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Περίπου 12000 αιτήματα καταχωρίσθηκαν μέσω του ασφαλούς δικτύου επικοινωνίας της Europol(SIENA).

Τα αιτήματα περιείχαν στοιχεία για περισσότερους από 17400 νέους υπόπτους για παράνομη διακίνηση μεταναστών, υποστηρίζοντας την διεξαγωγή 2057 νέων διεθνών ερευνών σχετικά με παραποίηση και παραχάραξη ταυτοτήτων και εγγράφων.

Οι έρευνες οδήγησαν στην ανίχνευση 2589 εγγράφων που είχαν αναφερθεί ως παραποιημένα, παραχαραγμένα, κλεμμένα ή απολεσθέντα. Επιπλέον, 22 παράνομα εργαστήρια εκτυπώσεων και παραχαράξεων εντοπίστηκαν και εξαρθρώθηκαν. Η λίστα των υπόπτων σκαφών του Κέντρου έχει εμπλουτισθεί και πλέον περιλαμβάνει πληροφορίες για πάνω από 500 σκάφη που πιθανώς έχουν χρησιμοποιηθεί από εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που εγκαινίασε πέρσι τη λειτουργία του Κέντρου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η παράνομη διακίνηση μεταναστών είναι ένα φαινόμενο που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και για την αντιμετώπισή του απαιτείται η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, καθώς και με τρίτες χώρες. Από την πρώτη στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών με τη Europol διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ΕΕ και τις γειτονικές της χώρες για την καταπολέμηση, παρεμπόδιση και εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider