Τσίπρας: Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό

Εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurgogroup ο Αλέξης Τσίπρας, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», ενώ ενημέρωσε την Ολομέλεια σχετικά με τη διαπραγμάτευση με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, η συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας αποτέλεσε καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Διευκρίνισε, μάλιστα πως «η κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: από τη μία να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη πλευρά να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για την κοινωνία τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση».

Σχετικά με το πρώτο σκέλος, η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Είναι πλέον παραδεκτό τόσο από τους Θεσμούς όσο κι από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς ότι οι στόχοι υπερκαλύπτονται κι η οικονομία ανακάμπτει σταθερά, παρά τις κατά καιρούς καταστροφολογικές προβλέψεις – όπως τότε που είχε θεσπιστεί ο κόφτης – που έχουμε ακούσει. Να υπενθυμίσω πως όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνοντας πως για ακόμα μια φορά «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες» ανέφερε πως «το πλεόνασμα το 2016 θα υπερβεί το 2%, ενώ σύμφωνα με Eurostat γυρίσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%, δηλαδή 6-7% πάνω από τις προβλέψεις».

Επανερχόμενος στο αποτέλεσμα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «αποτέλεσε καθοριστικό εφόσον αποφασίστηκε η επιστροφή των Θεσμών και συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα συναποφασιστούν οι λεπτομέρειες.

Ουσιαστικότερο, όμως, είναι πως κατά την τελευταία συνεδρίαση εισακούστηκε κι έγινε σεβαστή από όλους η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογεί την λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, τονίζοντας πως το πλαίσιο πάνω στο οποίο συζητάμε είναι ότι «για κάθε ευρώ πιθανής επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν πιστωτές και ΔΝΤ, θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς». Διευκρίνισε μάλιστα ότι τόσο τα μέτρα των Θεσμών όσο και αυτά της Ελληνικής κυβέρνησης θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και κανένα από αυτά δεν θα τελεί υπό αίρεση. Όπως εξήγησε «δεν υπάρχει το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο με βάση τον κανονισμό της βουλής να ψηφίζονται μέτρα υπό αίρεση. Θα έχουν λοιπόν έναρξη εφαρμογής την 1 Ιανουαρίου του 2019. Το κλειδί όπως εξήγησε και ο Τσακαλώτος βρίσκεται στη φράση του Μοσκοβισί ότι τα μέτρα θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «είναι ανάγκη να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας», ενώ απένειμε εύσημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Χουλιαράκη και όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, θέλοντας έτσι να παράσχει κάλυψη στο οικονομικό επιτελείο και να διαλύσει τα σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ. Για τη συμφωνία του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες υπέγραφαν ό,τι πιο αντιλαϊκό, μόνο για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο. Αυτό μας ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης, να βάλουμε την υπογραφή μας σε λευκά χαρτιά. Όμως, αυτή η εποχή έχει τελειώσει και το γνωρίζουν πια και στο εξωτερικό».

Επιτέθηκε παράλληλα προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι «πρωταγωνίστηκσε σε σενάρια καταστροφής». Αναφέρθηκε μάλιστα στην απουσία του από τη Βουλή, διερωτώμενος «γιατί δεν μιλάει και γιατί δεν κάνει, αν είναι ασθενής, μια γραπτή δήλωση; Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο», κατέληξε ο ίδιος. Από τα (λεκτικά) πυρά του κ. Τσίπρα, δεν ξέφυγε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς σχολίασε ότι «προτάσεις όπως αυτή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί δεκαετία, ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι». Επισήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, που θα ξεκλειδώσει - όπως είπε - τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, κλείνοντας τον κύκλο της λιτότητας και αναφέρθηκε στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη δημιουργία ενός προγράμματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας.

Αυτοκριτική, αλλά και αντεπίθεση για τις ασφαλιστικές εισφορές

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις για κατηγορίες επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Παραδέχθηκε ότι για κάποιους «υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής επιβάρυνσης», αλλά είπε ότι «δεν μπορούμε στο βωμό της αντιπολιτευτικής στρατηγικής να κάνουμε το άσπρο-μαύρο». Επικαλέστηκε μάλιστα την έρευνα της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 77% των εμπόρων έχει μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Για τους φόρους, ωστόσο, επέρριψε όλη την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Αυτές και όχι εμείς επιβάρυναν την ελληνική οικογένεια με φόρους», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε «κουτσομπολιά για τα πρωινάδικα τη συζήτηση πού είναι ο Τσακαλώτος» και κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη: «Πάει στο Βερολίνο και ρίχνει τις ευθύνες στην Ελλάδα, για να μην κλείσει η αξιολόγηση και το ίδιο κάνουν και οι βουλευτές της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας κατά της ίδιας της χώρας τους», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider