Η επανεμφάνιση Τσακαλώτου και το ζητούμενο της αρμονίας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επανεμφάνιση Τσακαλώτου και το ζητούμενο της αρμονίας

Είναι αλήθεια πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απουσίαζε από το πολιτικό προσκήνιο εδώ και λίγες μέρες, με το Μέγαρο Μαξίμου να ενορχηστρώνει την επικοινωνιακή διαχείριση της προσέγγισης των δανειστών. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου, ενώ και η ΝΔ αποδύθηκε σε…αγωνιώδη αναζήτηση τόσο του υπουργού όσο και του αναπληρωτή υπουργού του κ. Χουλιαράκη.

Ο κ. Τσακαλώτος όμως επανεμφανίστηκε την Πέμπτη τόσο με δήλωση στην Εφημερίδα των Συντακτών όσο και με ομιλία στη Βουλή, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που διαμορφώνονταν λόγω της απουσίας του από το προσκήνιο. Η αλήθεια είναι πως ο υπουργός Οικονομικών ήταν της άποψης πως η επικοινωνιακή διαχείριση έπρεπε να είναι κατά τι πιο ισορροπημένη και ενδεχομένως όχι τόσο πανηγυρική, ενώ δεν ικανοποίηθηκε ιδιαίτερα και με το non paper που γράφτηκε ενώ το Eurogroup βρισκόταν σε εξέλιξη. Είναι, επίσης, αλήθεια πως ο κ. Τσακαλώτος περίμενε να δει τη δυναμική που θα διαμορφωνόταν μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, σε ό,τι αφορά κυρίως το ζήτημα του χρέους, αλλά και αυτό της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μέχρι εκεί όμως. Πηγές με γνώση της κατάστασης σημειώνουν πως δεν υπήρξε κυβερνητική κρίση, πέραν των ενστάσεων του κ. Τσακαλώτου επί της επικοινωνιακής διαχείρισης. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο τρόπος που αντέδρασε η ΝΔ, ανάγοντας την απουσία του σε κεντρικό ζήτημα, του έδωσε την ευκαιρία να επανακάμψει και να τη βγει «από Αριστερά» στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενος τόσο την κυβερνητική ομοφωνία όσο και το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Είναι σαφές πως ο κ. Τσακαλώτος ανήκει στην πτέρυγα των κυβερνητικών επιτελών που ευαγγελίζονται την ανάγκη συμφωνίας και μάλιστα σύντομα, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή επέμεινε πως το πακέτο της συμφωνίας θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», αν και παραδέχθηκε πως κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι και κάποιοι χαμένοι. Επέμεινε όμως στην έννοια «net», λέγοντας πως τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν πως θα υπάρξουν και αντίβαρα στο πακέτο των μέτρων. «Όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη του Μοσκοβισί στο Eurogroup: «net». Όταν περιμένει η αντιπολίτευση να πάρουμε μέτρα δισεκατομμυρίων, ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι το πακέτο δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση», ανέφερε και προσέθεσε πως ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα πάμε σε ανακατατάξεις εντός του φορολογικού του κοινωνικού πακέτου. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος «απάντησε» και στο αίτημα της ΝΔ για σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, λέγοντας πως θα παραστεί την Τρίτη, ώστε να παράσχει τη δέουσα ενημέρωση.

Για κυβερνητικές πηγές, το θέμα Τσακαλώτου ουδέποτε υπήρξε, αν και καλά γνωρίζοντες σημειώνουν πως…υπήρξε ζήτημα, το οποίο πλέον όμως έχει κλείσει. Από εδώ και πέρα το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται σε δύο μέτωπα: αφενός στη διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έρχονται αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και αφετέρου στην…αρμονία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα «φάλτσα», το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει το μασάζ στους βουλευτές, το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, όταν υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για όλες τις παραμέτρους συμφωνίας, εφόσον υπάρξει βεβαίως. Ήδη, έχουν σημειωθεί ονόματα με…κόκκινο μαρκαδόρο, ενώ δεν αποκλείεται και το επόμενο διάστημα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, να συγκληθούν και τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider