Μαξίμου: Τσίπρας – Λαγκάρντ συμφωνούν πως πρέπει να δοθεί λύση στο χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαξίμου: Τσίπρας – Λαγκάρντ συμφωνούν πως πρέπει να δοθεί λύση στο χρέος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέρουν, σήμερα Πέμπτη, ανώτατες κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως έχουν γίνει βήματα προόδου, καθώς και ότι τα νέα μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό θα πρέπει να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, αντανακλώντας μία αλλαγή στο μείγμα της ασκούμενης πολιτικής.

Τσίπρας και Λαγκάρντ συμφώνησαν επίσης πως πρέπει να δοθεί λύση και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

«Το ΔΝΤ χρειάζεται από τους Ευρωπαίους μια εμπροσθοβαρή, συγκεκριμένη και ισχυρή δέσμευση για τα μετρά ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του Ταμείου από την Ουάσιγκτον ο Ράις απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τις θέσεις του ΔΝΤ όπως αυτές αποτυπωθήκαν στο Eurogroup, αλλά και μετά τη συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφερόμενος στη συνάντηση του Βερολίνου είπε πως οι κ.κ. Λαγκάρντ και Μέρκελ χαιρέτισαν την συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup μεταξύ των θεσμών και υπογράμμισαν την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική τηλεόραση επανέλαβε πως το Ταμείο θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το ελληνικό πρόγραμμα αφενός όταν υπάρξουν οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις που ζητά από την Ελλάδα και αφετέρου όταν περιγραφεί η απαραίτητη ελάφρυνση χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Ακόμη σημείωσε πως το ΔΝΤ χαιρετίζει την πρόοδο των ελληνικών αρχών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Θεσμών σε βασικούς τομείς, σημειώνοντας πως ήδη μετά το Eurogroup το Ταμείο ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, και πως είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής.

«Η αποστολή θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος. Θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να έχει βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη. Όλοι μπαίνουν στις συζητήσεις με καλή βούληση», είπε σχετικά.

Ο Ράις αποκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν την παρελθούσα Τρίτη, ενώ ομοίως επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στάσης εκ μέρους του Ταμείου στο ότι για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ο Ράις ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται μετατόπιση.

«Ζητάμε μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό. Πριν προτείνουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι και για τα δύο αυτά σκέλη», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για το χρόνο περιγραφής των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους είπε πως αυτά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πριν το πρόγραμμα κατατεθεί προς έγκριση στο συμβούλιο του Ταμείου. «Χρειαζόμαστε μια εμπροστοβαρή και συγκεκριμένη δέσμευση για τα μετρά ελάφρυνση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Ράις απάντησε πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή. Σε σχέση με το εάν είναι επωφελής η συμμετοχή της Ελλάδος στην ευρωζώνη ο Ράις είπε πως «το ΔΝΤ πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider