«Χάνονται θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση πανηγυρίζει»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χάνονται θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση πανηγυρίζει»

Μείζον θέμα χαρακτηρίζει την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επιτίθεται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι πανηγυρίζει, την ίδια ώρα που καταγράφεται τριπλό αρνητικό ρεκόρ τον Ιανουάριο, με 29.817 χαμένες θέσεις εργασίας, σχεδόν ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους, που αναζητούν δουλειά μέσω ΟΑΕΔ και μεγάλη αύξηση στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, με μειωμένους μισθούς.

Με ερώτηση, την οποία υπογράφει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει κίνδυνος δραματικών επιπτώσεων στην απασχόληση από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης» ενώ γίνεται λόγος για, «αβεβαιότητα στην πορεία υλοποίησης των επενδύσεων και του χρονοδιαγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, από τις οποίες προβλέπεται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

«Την ίδια ώρα που χάνονται θέσεις εργασίας η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ανάσχεση της ανεργίας», τονίζουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του κόμματός του και προσθέτουν:

«Τον Ιανουάριο του 2017 πιστοποιήθηκε από το σύστημα “Εργάνη” κατάρρευση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.817 θέσεις, μέσα σε έναν μήνα. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση για τον συγκεκριμένο μήνα από το 2001 που κρατούνται τέτοια στοιχεία. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να αποφύγει τη δημόσια κατακραυγή, δημοσιοποίησε τα στοιχεία με σχετική καθυστέρηση».

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως πρόκειται για ένα εποχικό σύμπτωμα, το οποίο θα διορθωθεί στο ισοζύγιο του Φεβρουαρίου. Η αλήθεια είναι ότι σε παλαιότερες αντίστοιχες περιόδους, όταν και το ποσοστό ανεργίας ήταν μεγαλύτερο από το σημερινό, το ισοζύγιο των προσλήψεων ήταν καλύτερο από αυτό που καταγράφηκε φέτος. Μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας καταγράφηκε την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2009, το 2012 και το 2013 αλλά ποτέ τόσο μεγάλη όπως τον Ιανουάριο του 2017», σημειώνει ακόμα το Ποτάμι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider